Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.18. 06:52

Az izraeli hadsereg felfedezte a Hamász eddigi legnagyobb alagútrendszerét (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban, az erezi határátkelőhely közelében 2023. december 17-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ariel Schalit

A Vörös-tenger hajózási szabadságáról és a gázai háborúról tárgyal Izraelben az amerikai védelmi miniszter

A Vörös-tenger hajózási szabadságának biztosításáról és Izraelnek a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen a Gázai övezetben folytatott háborújáról tárgyalt hétfőn Tel-Avivban Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere.

Austin találkozott Joáv Galant védelmi miniszterrel az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, majd megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is. Az előzetes jelentések szerint Izrael Gázai övezetben folytatott háborújának helyzete, a hadiesemények jövőbeli alakulása szerepelt a napirenden.

Amerikai források szerint a védelmi miniszter ismertette az amerikai álláspontot a háború következő szakaszáról, amelyben az amerikaiak szerint kevesebb katonával kellene precízebb hadműveleteket végrehajtani a Hamász vezetésének felszámolására, a terroralagutak megsemmisítésére és a túszok kimentésére koncentrálva.

Galant az amerikai védelmi miniszter mellett állva kijelentette, hogy "ha nem születik diplomáciai megoldás, nem fogunk habozni északon támadni" - utalva az Izrael északi határán a síita Hezbollahhal október 7-ét követően kialakult ellenségeskedésre. A konfliktusban Izrael az ENSZ 1701-es, a 2006-os libanoni háborút lezáró határozatát szeretné végrehajtatni, mely szerint a Hezbollah egységei csak a Litani folyótól északra tartózkodhatnak.

Lloyd Austin látogatásán azt mondta, hogy Iránnak abba kell hagynia a jemeni húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásainak támogatását. "Többnemzetiségű munkacsoportot vezetünk a Vörös-tengeren, hogy támogassuk a hajózás szabadságának alapelvét. Amerika határozottan elkötelezett Izrael mellett, továbbra is gondoskodni fogunk az Izrael számára szükséges felszerelésről, hogy megvédhessék az országot" - mondta a szűk háborús kabinettel tartott közös ülése előtti nyilatkozatában az amerikai védelmi miniszter.

Gondoskodnunk kell arról, hogy több humanitárius segély jusson el a kétmillió, lakóhelyét elhagyni kényszerülő emberhez a Gázai övezetben, és ezt a segélyt jobban kell elosztanunk

- tette hozzá.

AUSTIN, Lloyd; GALANT, Joáv
Lloyd Austin amerikai (b) és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Tel-Avivban 2023. december 18-án 
Fotó: Maya Alleruzzo / Forrás: MTI/AP

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy a Hamász október 7-i mészárlásában részt vevő Nachba kommandójának harcosait fogta el egy iskolában Gáza város Rimal negyedében. A biztonsági erők pénteken razziát tartottak az iskolában, ennek során a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristáit, köztük a mészárlásban részt vevő fegyvereseket megölték, illetve másokat őrizetbe vettek és kihallgatásra vittek.

A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy a háború kezdete óta 19 453 ember vesztette életét a Gázai övezetben, és további 52 286-an megsebesültek. A háború kitörése óta 350 ezer, fertőző betegségben szenvedő embert vettek számba, többségüket a menekültközpontokban - közölte a minisztérium.

Az IDF bejelentette, hogy az övezet déli részén folytatott harcban meghalt egy 22 éves és az északi részen egy 33 éves katona. Nyilvánosságra hozták egy 23 éves, vasárnap elesett katona nevét is hétfőn. A hadsereg szóvivője közölte azt is, hogy a légvédelmi erők elfogtak egy "gyanús légi eszközt", amely Libanonból átkelt Izraelbe.

Az izraeli erők megtámadták a Hezbollah libanoni állásait, benne terroristainfrastruktúrát, egy rakétakilövő-állást, egy katonai objektumot, s korábban a Hezbollah munkatársait is lőtték. Izraelben több lövedéket észleltek, amelyeket Libanonból indítottak a határ menti területekre, ezekre az IDF tüzérségi tűzzel válaszolt.

Újabb kereskedelmi hajókat ért támadás a Vörös-tengeren

Két kereskedelmi hajót ért támadás hétfőn a Vörös-tengeren, a jemeni húszi lázadók szóvivője szerint a Swan Atlantic tankert és a Clara nevű konténerszállítót vették célba.

Jahja Szarí a felkelők ellenőrizte al-Maszíra televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy "katonai műveletet" hajtottak végre, miután a hajók nem reagáltak figyelmeztetéseikre. Hozzátette, hogy a felkelők folytatni fogják az Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat.

A Swan Atlantic norvég tulajdonosa, az Inventor Chemical Tankers társaság közlése szerint a tankert "egy azonosítatlan objektum" találta el, de a legénység tagjai közül senki sem sérült meg és a hajó is működőképes maradt. Az amerikai haditengerészet egyik hajója sietett a tanker segítségére. A másik hajó panamai zászló alatt közlekedik.

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a térségben kialakult helyzet miatt, elfogadhatatlannak nevezve a polgári hajózás elleni önkényes támadásokat.

Az utóbbi időben több hasonló támadást követtek el az Irán támogatását élvező húszi lázadók. A gázai övezeti háború miatt a felkelők azzal fenyegetnek, hogy akadályozni fogják az Izraelbe tartó hajóforgalmat a Vörös-tengeren.

Több tengeri szállítmányozási vállalat, köztük a Hapag-Lloyd és a Maersk is úgy döntött, hogy egyelőre elkerülik a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatornát, amely a legrövidebb tengeri útvonal Ázsiából Európába. A világ áruforgalmának nagyjából tíz százaléka a Vörös-tengeren halad keresztül.

Josep Borrell: véget kell vetni a civilek elleni támadásoknak

Véget kell vetni a válogatás nélküli, civilek elleni támadásoknak, hiányzik a célpontok közötti különbségtétel az izraeli hadsereg részéről - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a közösségi oldalán közzétett üzenetében hétfőn. 

Josep Borrell bejegyzésében emlékeztetett, hogy

 izraeli katonák vasárnap megtámadták a gázai Szent Család plébánia épületegyüttesét, találat érte a kalkuttai Teréz anya nővérei működtette kolostort, és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő gázai civilek menedékhelyeit. 

A legutóbbi izraeli katonai műveletek során hívek, három izraeli túsz és több száz civil halt meg - hívta fel a figyelmet. 

Borrel, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselõje az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozójára érkezik Luxembourgban 2021. június 21-én
Fotó: Johanna Geron / Forrás: MIT/EPA/Reuters pool

"Ennek véget kell vetni, sürgősen humanitárius szünetre van szükség. Túl sok civilt öltek meg Gázában" - fogalmazott Borrell. 

Minden bizonnyal a célpontok "megkülönböztetése elképesztő hiányának vagyunk tanúi Izrael gázai hadműveletei során" - tette hozzá bejegyzésében az uniós diplomácia vezetője.

Irán és a Hezbollah kibertámadást hajtott végre egy izraeli kórház ellen

Irán és a libanoni síita Hezbollah szervezet kibertámadást hajtott végre egy izraeli kórház ellen novemberben – jelentette be Izrael Nemzeti Kiberigazgatósága hétfőn.

Az izraeli védelmi szervek közös nyomozással kiderítették, hogy az iráni hírszerzési minisztériummal kapcsolatban álló Agrius kibercsoport a Hezbollah kiberegységének (Libanoni cédrus) bevonásával indított támadást az ország északi részén, Cfaton működő Ziv Kórház ellen mintegy három héttel ezelőtt. A támadás célja a kórház működésének megzavarása volt. Ezt a célt nem érték el, a támadás nem volt hatással az egészségügyi ellátásra, azonban adatokat tudtak lopni a kórházból – derül ki a beszámolóból.

A megszerzett adatokat elkezdték közzétenni az interneten. A betegek magánéletének védelme érdekében az izraeli államügyészséggel közösen az érzékeny adatokat tartalmazó helyeket a hatóságok felszámolták.

Hága küldhet F-35-ös repülőgép-alkatrészeket Izraelnek

A holland kormánynak nem kell leállítania az F-35-ös amerikai vadászgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe – közölte ítéletében a hágai kerületi bíróság, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland napilap szemlézett hétfőn.

Hollandiában nemzetközi civil szervezetek december 5-én indítottak pert a kormánnyal szemeben annak érdekében, hogy leállítsák az F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészeinek szállítását Izraelbe. Azzal érveltek, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot. A szervezetek szerint az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázisának raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben.

A holland kormány azzal érvelt, hogy az F-35-ös repülőgépek izraeli bevetéséről szóló jelenlegi információk alapján nem állapítható meg a háborús humanitárius jog megsértése.

Az illetékes hágai bíróság ítéletében azt írta: az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

Az ügyben illetékes miniszter megfontolásai nagymértékben politikai természetűek, és a bíráknak nagy szabadságot kell hagyniuk a miniszteri döntéseknek

– fogalmaztak. Gázában a háborús helyzet nagyon összetett, sok részlet még mindig tisztázatlan - tették hozzá.

A bíróság azt is közölte, hogy a holland kormány „a jelenlegi konfliktus ismeretében sem köteles felülvizsgálni” az F-35-ös alkatrészek szállítására 2016-ban kiadott engedélyt.

Óriási veszéllyel járna behatolni a Hamász alagútjaiba

Kiszabadult izraeli túszok egy csoportját és rokonaikat fogadta Joav Galant izraeli védelmi miniszter és Beni Ganc háborús kabinetminiszter. A túszok meséltek a minisztereknek a megpróbáltatásokról, amelyeket ki kellett állniuk.

Az izraeli védelmi erők figyelmeztetést is kaptak a Hamász kiszabadult foglyaitól.

Ne menjenek le az alagutakba. Rengetegen mozognak odabenn. Ez kolosszális veszélyt jelent a katonákra és a túszokra.

A túszokat kezelő orvos szerint minden egyes kiszabadult fogoly komoly sérüléssel, illetve egészségügyi problémákkal tért vissza, és poszttraumás stressz-szindrómában szenvednek – írja a Magyar Nemzet.

A túszok jelentős részénél szexuális visszaélésre utaló nyomokat is találtak.

Az izraeli hadsereg két újabb terroralagutat tárt fel (videó)

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a hadsereg két újabb terroralagutat tárt fel. Vasárnap videofelvételeken mutattak be egy különösen széles és kiépített járatot, mely Dzsabalija menekülttábor és az erezi személyforgalmi átkelő között haladt. 

Az izraeli hadsereg arról tájékoztatott, hogy ez a Hamász eddigi legnagyobb alagútrendszere a Gázai övezetben. A földalatti járat 50 méter mélyen húzódik, 400 méterre közelíti meg az erezi határátkelőt – írja a Sky News.

A jövőben feltárjuk, és terveink szerint megsemmisítjük a további központokat, melyek egy terrorista város méretét öltik

– mondta Hagari.

A szóvivő tudatta, hogy Dzsabalija körzetében átkutatták a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjének otthonát, ahol mintegy ötmillió sékel készpénzt találtak. Az egyik izraeli egység vasárnap megtámadott egy terrorista erődítményt, ahol sok fegyverre és robbanóanyagra, harci felszerelésekre és vállról indítható páncéltörtő rakétákra leltek.

Egy pincére is rábukkantak, ahol aknavető- és lőszerkészleteket tároltak. Feltárásuk után továbbá megsemmisítették több alagút lejáratát és rakétakilövő-állásokat is.

Az izraeli hadsereg hétfőn nyilvánosságra hozta négy újabb elesett katona nevét is. Hárman vasárnap vesztették életüket a Gázai övezet déli részén egy robbanószerkezet miatt, illetve tűzharcban, a negyedik katona pedig belehalt a múlt héten az övezet déli részén kapott sebeibe.

A fegyveres konfliktus kiéleződése, október 7-e óta az izraeli hadsereg hírportálja szerint négyszázötvennyolc izraeli katona esett el a harcokat kirobbantó terrortámadás kivédésében, majd a Hamász elleni háborúban.

A Hamász egyik magas rangú libanoni tisztviselője, Oszama Hamdan a palesztinokat segítő, libanoni Hezbollahhoz kötődő al-Majadín tévécsatorna-hálózatnak azt mondta, hogy a tűzszünet előtt nem kezdenek tárgyalásokat az Izraelből elhurcolt túszok elengedéséről.

Izraeli számítások szerint százhuszonkilenc, Izraelből elhurcolt túsz van a Hamász fogságában, akik közül húsznak már csak a holttestét őrzi a terrorszervezet fogolycserealku reményében.

Az IDF bejelentette, hogy a légierő egyik vadászgépe Libanonban megtámadta a Hezbollah infrastruktúráját és egyik osztagát, amely megpróbált páncéltörő rakétát indítani Izraelbe a határvidékről.

A szíriai ellenzékkel kapcsolatban álló Szíriai Emberi Jogi Központ arról számolt be, hogy ketten meghaltak a Damaszkusztól nyugatra fekvő ed-Dimaszhoz közeli katonai létesítmény elleni izraeli támadásban.

Izrael evakuálásra szólított fel, és taktikai fegyverszünetet tart az övezet déli részén

Az izraeli hadsereg (IDF) a palesztin Gázai övezet déli részén evakuálásra szólította fel Hán-Júnisz lakóit, és bejelentette, Rafahnál négyórás fegyverszünetet tart hétfőn a humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítése érdekében.

Az IDF erőteljesen harcol a Hamász és a Gázai övezet terrorszervezetei ellen, a Hán-Júnisz térségében zajló harcok és a katonai előrehaladás bizonyos szakaszokon nem teszik lehetővé a veszélyes csatatérré vált Szaladin úton a forgalmat. Az IDF lehetővé teszi a civilek mozgását egy elkerülő úton a város nyugati felén

– jelentette ki Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője.

Közölte azt is, hogy helyi idő szerint tíz és tizennégy óra között lesz „taktikai fegyverszünet” a rafahi menekülttábor környékén a humanitárius segítségnyújtás érdekében.

Palesztin források szerint az IDF tüzérségi támadást hajtott végre, amely a Hán-Júniszban található Nasszer Kórház szülészeti osztályát érte, ahol az egyik jelentés szerint egy kislány életét vesztette.

A Gázai övezetbe érkezett humanitárius segélyszállítmányt fosztogatják palesztinok az övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. december 17-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Kilencven palesztin halt meg az elmúlt napon izraeli támadásokban az övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttáborban a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint. Helyi beszámolók szerint a menekülttáborban három épület ellen irányultak az izraeli csapások.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma hétfő reggel azt is tette, hogy az övezet északi részén, az es-Sifá kórház sebészeti szárnyát ért izraeli csapásban többen meghaltak és megsebesültek.

Megtalálták a Hamász eddigi legnagyobb alagútját (videó)

Az izraeli hadsereg bejelentése szerint megtalálták az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat Gázában - írja az Origo a Sky News-ra hivatkozva. "Ez a legnagyobb alagút, amelyet Gázában találtunk, több millió dollárt fektettek be. A négy kilométer hosszú alagutat évek alatt hozták létre, és arra is alkalmas volt, hogy teherautók is átjussanak rajta az izraeli határra" - jelezték.

Amerikai-török egyeztetés a gázai segélyekről

A gázai humanitárius segítségnyújtás felgyorsításáról és a svéd NATO-tagságról egyeztetett telefonon az amerikai és a török külügyminiszter - derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből.

A külügyi szóvivő közlése szerint Antony Blinken és török kollégája, Hakan Fidan telefonon egyeztetett, amelynek során az Izrael és a Hamász közötti konfliktust illetően hangsúlyozták a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítségnyújtás kiszélesítésének és felgyorsításának fontosságát.

Menekülttábort ért izraeli csapás

Izrael csapást mért vasárnap a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttáborra, aminek következtében kilencvenen meghaltak - közölte a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

Korábban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint legalább harminc halálos áldozata lett a támadásnak és több tucat embert nyilvánítottak eltűntnek.

A szíriai hadsereg közben azt közölte, hogy Izrael rakétákat indított a Golán-fennsíkról Damaszkusz környékére, a támadás következtében két szíriai katona megsebesült. A szíriai légvédelem több izraeli rakétát megsemmisített a levegőben.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában