Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.17. 07:03

A Hamász csak a harcok leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli légicsapásban elhunyt Szamer Abu Dakka palesztin újságírót, az Al Jazeera elevíziós hírcsatorna operatőrét (k) siratják rokonai és munkatársai a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz város Nászer Kórháza előtt 2023. december 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haiszam Imad

Izrael csapást mért egy menekülttáborra

Izrael csapást mért vasárnap a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttáborra, aminek következtében kilencvenen vesztették életüket - közölte a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

Korábban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint legalább harminc halálos áldozata lett a támadásnak és több tucat embert nyilvánítottak eltűntnek.

A szíriai hadsereg közben azt közölte, hogy Izrael rakétákat indított a Golán-fennsíkról Damaszkusz környékére, a támadás következtében két szíriai katona megsebesült. A szíriai légvédelem több izraeli rakétát megsemmisített a levegőben.

Tengeri folyosón érkezhet humanitárius segély Gázába

Ciprusról indulhatnak segélyek a Gázai-övezetbe egy tengeri folyosón keresztül – mondta Nikosz Hrisztodulidész ciprusi elnök vasárnap újságíróknak. „Vannak fejlemények ebben a kérdésben, és még este bejelentések is jöhetnek” – mondta az elnök a The Guardian tudósítása szerint.

A lap cikke szerint Izrael áldását adta a kezdeményezésre, bár ragaszkodott ahhoz is, hogy a segélyszállítmányokat a helyszínen ellenőrizzék, mielőtt elhagyják Ciprust.

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz kijelentette, hogy Görögország is hajlandó részt venni a tengeri folyosó működtetésében, hozzátéve, hogy 

ennek a megoldásnak nyilvánvaló előnye, hogy sokkal több humanitárius segélyt lehet bepakolni egy hajóba, mint egy teherautóba.

A Gázai-övezetben uralkodó embertelen körülményekről, az éhező és az orvosi ellátást nélkülöző civilekről egyre több szó esik az utóbbi napokban.

Izrael beenged segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe Kerem Salomnál

A háború kezdete óta első alkalommal nyílt meg vasárnap az Izrael és a Gázai övezet közötti áruforgalmi átkelőhely Kerem Salomnál az ENSZ segélyszállítmányai előtt - jelentette be közleményben az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

Izraeli tisztviselők szerint 

az átkelő megnyitásával a kétszeresére nőhet a Gázai övezetbe jutó élelmiszer- és gyógyszersegély mennyisége.

A Gázai övezetbe érkezett humanitárius segélyszállítmányból megszerzett dobozokat viszi egy palesztin férfi az övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. december 17-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

 Az Egyiptom, Izrael és a Gázai övezet határán fekvő átkelőt a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadása után lezárták. Eddig a segélyeket a térségben kizárólag az onnan néhány kilométerre, Egyiptom irányából, a rafahi átkelőn keresztül szállították, amelyen keresztül napi száz teherautó léphetett be a Gázai övezetbe. A Kerem Salom-i átkelő viszont sokkal gyorsabb tranzitot tesz lehetővé, mint a rafahi. Izrael a múlt héten jóváhagyta a segélyszállítmányok belépését.      

Egy palesztin határőr megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy Kerem Salomnál az átkelő megnyílt vasárnap Izrael és az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) közötti egyeztetések eredményeként. A Nemzetközi Vörös Félhold egyiptomi részlegétől származó információ szerint a nap folyamán eddig 79 teherautó lépett át az átkelőn.     

Az izraeli miniszterelnök hivatala korábban közölte: 

az átkelő megnyitásával Izrael tartja magát azon kötelezettségvállalásához, hogy lehetővé teszi napi kétszáz segélyszállító kamion beléptetését a Gázai övezetbe. 

Elad Goren ezredes, a COGAT polgári osztályának vezetője ugyanakkor a Reutersnek nyilatkozva szóvá tette, hogy a humanitárius szervezetek nem növelték kapacitásukat a segélyek elosztására. Rámutatott, emiatt nem biztosított, hogy a segélyek gyorsan eljussanak a rászorulókhoz. Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója az X-en visszautasította ezt, mondván, hogy "nem lehet segélyeket szállítani légicsapások közepette".

A Hamász csak a harcok leállítása után hajlandó tárgyalni a túszokról

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet csak az ellene folytatott izraeli háború teljes leállítása után tárgyal az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt túszokról - jelentette be a szervezet vasárnap.

A Hamász vasárnapi közleményében megismételte, hogy 

csak akkor folytat tárgyalásokat fogolycseréről, ha teljesen leállítják a Gázai övezetben ellene folytatott háborút és teljesítik minden feltételét.

A Gázai övezetben csütörtök óta ismét szünetel a mobiltelefon- és az internetszolgáltatás. A háború kezdete óta ez a leghosszabb távközlési "elsötétítés" a térségben. Október 27-én 36 órára szakították el az övezetet a világ információs hálózataitól. Akkor az izraeli hadsereg (IDF) kiterjesztette hadműveleteit.

A rafahi átkelőnél készült, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió által közzétett felvételek tanúsága szerint a gázai civilek százai szétkapkodták egy segélyszállító teherautó szállítmányát:

Az ENSZ jelentése szerint a Gázában élő palesztinok közül sokan "kétségbeesetten vágynak élelemre", minden kamiont megállítanak, és azonnal elviszik az élelmiszert. Az ENSZ megerősítette, hogy 

Gáza polgárainak körülbelül fele éhezik, ők nem tudják, mikor és hogyan jutnak legközelebb élelemhez.

Egy másik videofelvételen a Hamász fegyveresei eltulajdonítanak egy teherautónyi humanitárius segélyszállítmányt, amely Egyiptomból a Gázai övezetbe érkezett. Az övezetbe behajtó rakomány tetején felfegyverzett, álarcos férfiak ülnek.

Layla Moran brit parlamenti képviselő vasárnap azt mondta, hogy egy mesterlövész rálőtt egy gázai templomban bujkáló családtagjaira. A brit köztévének adott interjúban Moran közölte, hogy hozzátartozói több száz palesztinnal együtt a háború kezdete óta a katolikus egyháznál találtak menedéket. Moran szerint a helyzet romlott, az emberek víz és élelem nélkül vannak az épületben.

Egy tank elhelyezkedett a templomon kívül, és elfoglalták a szemben lévő épületet. Minden ablaknál mesterlövészek vannak. Lőnek mindenkire, aki kilép az épületekből

 - írta az X-en a brit politikus vasárnap.

Palesztin jelentések szerint vasárnap délelőtt a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabálíjában meghalt az Iszlám Dzsihád szóvivőjének fia a terrorszervezet egyik vezetőjének otthona elleni légicsapásban.

Az izraeli hadsereg közölte, és videofelvétellel dokumentálta, hogy a katonák a Gázai övezet északi részén található Dzsabálíja menekülttábor egyik lakásának gyerekszobájában terroralagút lépcsős lejáratára bukkantak. Az alagútaknát a katonák megsemmisítették.

Az IDF felfedezte a Hamász legnagyobb alagútrendszerét:

Az IDF szóvivőjének jelentése szerint az izraeli hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy kétszáz Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezetben.

Izrael északkeleti hármas határát, a libanoni-szíriai-izraeli határháromszögnél fekvő Dov-hegyet ért lövedékek észlelése után az IDF megtámadta a lövések forrását Libanonban. A katonai szóvivő elmondta, hogy az IDF harckocsival válaszolt az ellenséges tűzre. Rakéták érték a Földközi-tenger közelében lévő határszakaszt is Ros Hanikránál.

A légierő repülőgépei libanoni területen terrorista infrastruktúrát és a Hezbollah síita milícia célpontjait támadták - közölte az IDF szóvivője.

Fenntartható tűzszünetet szorgalmaz a brit és a német külügyminiszter

Izrael nem nyerheti meg a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen vívott háborúját, ha hadműveletei lerombolják a békés együttélés esélyét is a palesztinokkal – írta vasárnap megjelent, fenntartható tűzszünetet szorgalmazó közös cikkében a brit és a német külügyminiszter. Megállapítják ugyanakkor, hogy a Hamászt nem lehet békepartnernek tekinteni.

David Cameron és Annalena Baerbock a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban közölt írásban leszögezi, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez és a Hamász jelentette fenyegetés felszámolásához, de tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, és különbséget kell tennie terroristák és civilek között.

CAMERON, David; NETANJAHU, Benjámin
Az izraeli kormány sajtóirodája által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) David Cameron brit külügyminisztert fogadja jeruzsálemi hivatalában 2023. november 23-án
Fotó: Kobi Gideon / Forrás: MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája

Cameron és Baerbock szerint a kétállami megoldáshoz arra van szükség, hogy mindkét fél biztonságban érezhesse magát egymás szomszédságában. A ciszjordániai szélsőséges telepesek ugyanakkor az erre irányuló összes erőfeszítést igyekeznek megtorpedózni, erőszakkal elűzve otthonaikból a palesztinokat – írja a két politikus. Hangsúlyozzák: mindketten erőteljesen elítélik ezeket a gyűlöletteljes cselekedeteket.

David Cameron - aki 2010 és 2016 között Nagy-Britannia miniszterelnöke volt, és Rishi Sunak jelenlegi kormányfő nevezte ki a minap külügyminiszterré - új tisztségében hozott egyik első intézkedéseként megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak.

Cameron és Baerbock a vasárnap megjelent közös cikkben leszögezi, hogy a szélsőségesség terjedése nemcsak az izraelieket és a palesztinokat fenyegeti, hanem mindenki mást is a világban.

A brit és a német külügyminiszter szerint mindent meg kell tenni az olyan fenntartható tűzszünetért, amely tartós békéhez vezet. Hangsúlyozzák ugyanakkor: nem hiszik, hogy az azonnali és általános tűzszünet meghirdetése kínálná az előrelépés lehetőségét, hiszen ez figyelmen kívül hagyná Izrael jogát az önvédelemhez.

Az izraeli hadsereg megölt négy palesztin fegyverest Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg megölt négy palesztin fegyverest Ciszjordániában vasárnap hajnalban – jelentette a katonai szóvivő vasárnap.

Az izraeli hadsereg erői szombat este óta tevékenykednek Ciszjordániában, a Túl-Karm város keleti szélén fekvő Núr al-Samsz nevű menekülttáborban. Drónokkal lőtték az izraeli katonákat támadó palesztin fegyveres osztagokat, és megöltek legalább négy terroristát, valamint letartóztattak egy megsérült palesztint.

Erőink egész éjjel azon dolgoztak, hogy fellépjenek a terrorizmus ellen a Túl-Karm városban található Núr al-Samsz menekülttáborban. Letartóztattak számos körözött személyt, és fegyvereket találtak

– közölte a katonai szóvivő.

A Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériuma bejelentette egy 16 éves fiú, Atallah Badha halálát is a ciszjordániai Deir Ammar menekülttáborban az IDF tüzében. Az ott folytatott tűzharcban vesztette életét, amikor az izraeli egységek megpróbálták letartóztatni. A razzia során kitört összecsapásban két másik palesztin súlyosan megsebesült, a rámalláhi kórházba szállították őket.

Az IDF bejelentette, hogy szombaton életét vesztette két, egy 26 éves jeruzsálemi, és egy huszonnégy éves Ramat Jisájból származó tartalékos katona a Gázai övezetben vívott harcokban. Mellettük négyen súlyosan megsebesültek az iszlamista Hamász terrorszervezettel vívott csatákban.

A Hamász megölt egy 27 éves túszt

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet a fogságban megölte a huszonhét éves haifai Inbar Haimant, akit az övezet melletti zenei fesztiválról hurcoltak el Gázába október 7-én.

A terrortámadásban megpróbált elmenekülni élettársával és egy barátjával, de a Hamász terroristái elkapták és motorkerékpáron elrabolták társaival együtt. Haiman graffiti művésznő, a haifai művészeti főiskola végzős vizuális kommunikáció szakos hallgatója volt. A techno-partin önkéntesként dolgozott, segítséget nyújtott egészségi vagy mentális bajba jutott embereknek.

Bombatalálat érte és meghalt az al-Dzsazíra hírtelevízió operatőre

A hadsereg azt válaszolta az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió operatőrének, Szamer Abu Dakkának Hán-Juszniban történt halával kapcsolatos vádakra, hogy megpróbáltak mentőt küldeni kimentésére, miután kiderült, hogy bombatalálat érte.

Amint kiderült Abu Dakka sérülése, engedélyeztük a mentőknek, hogy a helyszínre érkezzenek, sőt biztonságos útvonalat is kijelöltünk számukra, de a mentő továbbment egy másik útra, amely megsérült a bombázások következtében.

 Az IDF tájékoztatása szerint ekkor még egy buldózert is a helyszínre küldtek, hogy megnyissák az utat a mentőautó előtt, de mire ezzel végeztek, a újságíró belehalt sérüléseibe.

Az izraeli légicsapásban elhunyt Szamer Abu Dakka palesztin újságírót, az Al Jazeera elevíziós hírcsatorna operatőrét (k) siratják rokonai és munkatársai a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz város Nászer Kórháza előtt 2023. december 16-án
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Előzőleg, szombaton az al-Dzsazíra bejelentette, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul Szamer Abu Dakka operatőr halála miatt. A hálózat szerint Abu Daqqa egy dróntámadásban vesztette életét pénteken, amikor Hán-Juniszból, az evakuáltak menedékhelyeként szolgáló egyik iskolából tudósított.

Az al-Dzsazíra elítéli egyik alkalmazottja meggyilkolását, aki 19 évet szentelt a megszállt palesztin területeken zajló konfliktus bemutatására

– közölte a TV-csatorna.

Szombat este a francia külügyminisztérium egyik alkalmazottja is meghalt egy rafahi robbantásban. Franciaország elítélte a támadást, és felszólította az izraeli hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy mindent megtesz az ártatlanok védelmében, és nem bántja szándékosan az újságírókat. 

A harci zónákban való tartózkodás magában hordozza a kockázatot

– tették hozzá.

Az izraeli vezérkari főnök vállalta a felelősséget a három izraeli túsz lelövéséért

Herci Halevi vezérkari főnök vállalta a felelősséget a hadsereg péntek esti tévedéséért, melyben lelőttek három, a Hamász fogságából megszabadult túszt a gázai övezetben.

Hangsúlyozta, hogy lelövésükkel megsértették a hadsereg fegyverhasználati szabályait. 

Tilos fehér zászlót felemelő, magukat megadó emberekre lőni

– mondta. 

Az elrabolt Alon Samriz, Jotam Hajim és Szamer al-Talalka mindent megtettek annak érdekében, hogy az izraeli hadsereg katonái megértsék, hogy nem terroristák. Ing nélkül jöttek, hogy ne gyanakodhassanak testükre rögzített robbanószerkezetre, és egy fehér kendőt tartottak a kezükben

– hangsúlyozta.

A családok által készített képekbõl alkotott kombóképen Alon Samriz, Szamer Fuád al-Talalka és Jotam Hajim (b-j) 
Forrás: MTI/AP/Alon Shamriz, Szamer Fuád al-Talalka és Jotam Hajim családja

Halevi azonban hozzátette, hogy a lövéseket harc közben és stresszes körülmények között hajtották végre. 

Semmit sem akarnak jobban az izraeli hadsereg katonái és parancsnokaik a Gázai övezetben, mint a túszok élve megmentését. Ebben az esetben nem jártunk sikerrel. Érezzük a családok mély szomorúságát az elhurcoltak halála miatt

– tette hozzá a vezérkari főnök.

Elszánt harcok nélkül nem tudjuk visszahozni az elraboltakat, és nem tudjuk visszaadni a környék biztonságát sem. Erőteljesen kell folytatnunk a harcot, anélkül, hogy levennénk a szemünket céljairól

– zárta szavait.

Eközben Tel-Avivban lesátoroztak a túszok hozzátartozói és támogatóik a főhadiszállás épülete előtt. A családok szombat este több ezres tömeg kíséretében a főhadiszállásnál tüntettek, és azonnali, az elhurcoltak szabadon bocsájtását szolgáló megállapodást sürgettek.

Hamász terroristákat tartóztatott le Izrael (videó)

Az izraeli hadsereg szerint az izraeli erők az elmúlt napokban mintegy 90 terroristát tartóztattak le a Gáza északi részén található Kamal Adwan kórházban, és számos fegyvert foglaltak le.

A közlemény szerint a kórházban - amely állítólag a Hamász bázisául szolgált - őrizetbe vett terroristák közül néhányan részt vettek az október 7-i dél-izraeli mészárlásban – írja a The Times of Izrael.

Az izraeli katonai hírszerzés tagjai kihallgatták a kórház dolgozóit, akik elismerték, hogy a szülészeti osztályon lévő inkubátorokba fegyvereket rejtettek.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában