Járvány

2021.11.26. 15:42

Katalóniában egyre több nyilvános hely csakis oltási igazolvánnyal látogatható

Katalóniában egyre több nyilvános hely -például étterem, edzőterem, mozi és idősotthon- péntektől kizárólag oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel látogatható, ez eddig csak az éjszakai szórakozóhelyeken volt követelmény.

A katalán autonóm kormány egészségügyi tárcája szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy ezeknek a nyilvános helyeknek a diagnosztizált fertőzések terjedése ellenére se kelljen bezárniuk. A tárca hangsúlyozta, hogy a regisztrált fertőzések száma a védőoltásnak köszönhetően meg sem közelíti a korábbi járványhullámok során tapasztaltakat.

Katalóniában százezer emberből átlagosan 208-an lettek fertőzöttek az utóbbi két hétben, míg az országos átlag 160 eset.

A fertőzöttségi arányt tekintve a tizenhét spanyol tartomány közül jelenleg Katalónia az ötödik helyen áll. Extremadurában a legkedvezőbb a helyzet, míg Navarrában a legrosszabb.

Navarrában szombattól vezetik be az oltási igazolvány vagy a negatív teszt követelményét a 60 férőhelynél nagyobb vendéglátóhelyeken, valamint a diszkókban és a kulturális tömegrendezvényeken.

Hasonló lépést terveznek Valenciában és a Kanári-szigeteken is, ahol az autonóm kormányok még a bíróság jóváhagyására várnak az intézkedés bevezetéséhez. Baszkföldön a bíróság a héten elutasította ugyanezt a javaslatot, azonban a helyi kormány fellebbezett a döntés ellen. A központi spanyol kormány nem tervezi országosan elrendelni az egyes tartományokban bevezetett korlátozásokat.

A 20minutos című internetes lap pénteken közölt közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 78,5 százaléka támogatja, hogy korlátozásokat vezessenek be azok számára, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

Spanyolországban 37 és fél millió ember, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89 százalék kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában