nem volt vizsgálat

2021.04.29. 20:56

Rágalmazási pert indítanak a brazil egészségügyi hatóság ellen a Szputnyik V fejlesztői

A brazil fél nem is tesztelte a vakcinát, úgy állította, hogy nem megfelelő.

Az erről szóló bejelentés csütörtökön jelent meg az orosz oltóanyag hivatalos Twitter-oldalán.

„Miután a brazil szabályozó szerv, az Anvisa elismerte, hogy nem tesztelte a Szputnyik V vakcinát, rágalmazás címén bírósági eljárást szándékozunk kezdeményezni ellene hamis és pontatlan információ tudatos terjesztése miatt”

- áll a közleményben.

Az Anvisa hétfőn, négyórás ülés után úgy döntött, hogy egyelőre nem hagyja jóvá a Szputnyik V alkalmazását, ezért az ország nem fog belőle importálni a brazil kormányzók kérése ellenére. Arra hivatkozott, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő.

A TASZSZ hírügynökség csütörtökön idézte Gustavo Mendes, az Anvisa gyógyszerekkel és biológiai készítményekkel foglalkozó részlege igazgatója nyilatkozatát, amelyet a CBN rádiónak adott. Ebben azt állította, hogy

a szabályozó hatóság nem kapott mintát a vakcinából vizsgálatra, és „nem vizsgálta a replikált adenovírust”.

Az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) a héten korábban közleményt tett közzé, amely az Avisa döntését politikai indíttatásúnak minősítette. A kommüniké rámutatott, hogy a brazil tudományos, műszaki és innovációs minisztérium ezzel ellentétes állásfoglalását adott ki, amely biztonságosnak minősítette a vakcinát, és engedélyezte a gyártását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a jelentős francia cégek, köztük a Sanofi gyógyszeripari vállalat vezetőivel videokonferencia keretében tartott tárgyaláson azt kérte, hogy segítsenek változtatni az európai szabályozóknak a Szputnyik V-vel szemben táplált előítéletein. Ezt Pavel Sinszkij, a francia-orosz kereskedelmi és iparkamara vezérigazgatója mondta el a tanácskozás után a TASZSZ-nak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált arra, hogy a cseh gyógyszeripari hatóság a gyártótól kapott dokumentáció hiányosságára hivatkozva elutasította a Szputnyik V további vizsgálatát. Peszkov szerint összefüggés van a prágai döntés és a két ország között kirobbant diplomáciai konfliktus között. Úgy vélekedett, hogy a határozat nem szolgálja a csehek érdekeit.

Címkék#Szputynik V

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában