Ország-világ

2021.02.10. 21:42

Uniós szinten is kimagasló a magyarországi közbeszerzések átláthatósága

Olyan országokat előzünk meg az átláthatóság terén, mint Ausztria, Belgium vagy Csehország.

Kevésbé tépázta meg a hazai közbeszerzési piacot a járvány a tavalyi évben. Bár az eljárások darabszáma mintegy negyedével esett vissza 2019-hez képest, a közbeszerzések összértéke mindössze öt százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva. Pozitívum, hogy a közbeszerzések terén 2020-ban még intenzívebbé vált a verseny, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma tovább csökkent, illetve a kis- és középvállalkozások szerepvállalása továbbra is magas szinten áll – írja a Magyar Nemzet a Közbeszerzési Hatóság 2020-as évről szóló jelentése nyomán.

A lap felidézi:

álhírnek nevezte tegnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a sajtóértesülést, amely szerint az Európai Bizottság a közbeszerzési törvény módosítását kérte a magyar kormánytól.

Ha például a tavalyi számokat megnézzük, valóban megkérdőjelezhető a Reuters híre, miszerint Brüsszel Magyarországtól a közbeszerzési törvény módosítását kérte az uniós Helyreállítási és Rugalmassági Eszköz forrásainak kifizetéséhez.

A múlt évben összesen 7431 közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban, ami megközelítőleg 25 százalékos visszaesést jelent a 2019-es adathoz képest. Az eljárások összértéke azonban a korábban vártnál jóval kisebb mértékben csökkent. Tavaly közel 3264 milliárd forintot ért el a közbeszerzési eljárások összértéke, míg 2019-ben ugyanez a mutató 3430 milliárd forint volt – ismertette a Közbeszerzési Hatóság.

„Az utolsó negyedévben felpörögtek a közcélú beruházások és beszerzések. Így a 2017 óta töretlen trendet tartva, az elmúlt évben is jelentősen meghaladta a háromezer milliárd forintot a közbeszerzési eljárásokon keresztül a gazdaságba áramló forrás, amire most minden eddiginél nagyobb szüksége van a hazai a vállalkozásoknak” – mondta Kovács László, a szervezet elnöke.

A korábbiaknál is intenzívebb a verseny

A közbeszerzési eljárások terén a piaci verseny biztosítottságát három fő mutató jelzi leginkább. Ezek az egy ajánlatos eljárásokra, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokra, valamint az egy eljárásra jutó ajánlatok számát mutató adatok. A tavalyi évben mindhárom terén pozitív változás következett be a megelőző évhez képest, így megállapítható, hogy tovább nőtt a verseny a közbeszerzési piacon 2020-ban – közölte a hatóság.

Az egyajánlatosak értéke 18,4 százalékra csökkent az előző évi 20,9 százalékról az uniós eljárásrendben, míg a nemzeti eljárásrendben már csupán 9,2 százalékot mutatnak a számok, pedig ez 2019-ben még 12,2 százalék volt. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások összértéke a nemzeti eljárásrendben már csak 0,4 százalékot ért el (2019-ben 0,6 százalék volt ez az arány), míg az uniósban a megelőző évi 8,2 százalékról 2020-ban 3,5 százalékra csökkent az ilyen típusú eljárások részaránya az értéket tekintve.

A fokozott versenyt jelzi az is, hogy míg 2019-ben átlagosan 5,2 darab ajánlat érkezett egy-egy közbeszerzési felhívásra, addig 2020-ban ez a szám megközelítette a hetet.

A kkv-szektor szerepe továbbra is töretlen

A hatóság megjegyezte, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatás a hazai kis- és közepes vállalkozói szektort (kkv) is érintette, ami a nyertes kkv-t tartalmazó közbeszerzések számában és értékében is megmutatkozott, de a kisebb cégek sikeres tendereinek arányában nem mutatkozott visszaesés a korábbi évekhez képest.

Ez azt jelenti, hogy 2020-ban száz közbeszerzési eljárásból 84 darabot kkv-k nyertek, és minden közbeszerzésben elköltött száz forintból 56 ennek a szektornak jutott.

Átláthatóságban az unió élvonalában

A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai uniós összehasonlításban is kimagasló a magyar közbeszerzések átláthatósága.

Az Európai Bizottság 2019-re vonatkozó Belső Piaci eredménytáblája szerint hazánk ebben a viszonylatban az Európai Unió élvonalába tartozik, hiszen 98 százalékos a közbeszerzési eljárással kapcsolatos információk transzparenciája.

Ezzel olyan országokat előzünk meg, mint Ausztria, Belgium vagy Csehország.

Az esetleges jogsértések felderítése és visszaszorítása érdekében szintén intenzív munkát végez a hatóság. A szervezet keretében, azonban tőle függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbizottság következetes és szigorú bírságolási gyakorlattal segíti az eljárások jogszerűségének erősödését. Tavaly összesen 560 jogorvoslati eljárást indított el a döntőbizottság (melyből 67 jelenleg is folyamatban van), és összesen közel 520 millió forint bírságot szabott ki.

A jogszerűség biztosítása érdekében a Közbeszerzési Hatóság 2020 szeptemberében anonim információs csatornát indított el, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a szervezet munkatársaival bárki, név nélkül osszon meg információkat vélt vagy valós közbeszerzési jogi jogsértések tekintetében.

„Kiemelt feladatnak tekintjük a közbeszerzési jogalkalmazás megkönnyítését és a jó gyakorlatok elterjesztését is. A szabályozás széles körű megismertetése érdekében rendszeresen szakmai konferenciákat szervezünk, amelyek célja a jogszabályok, illetve a gyakorlatban észlelt problémák megoldásainak ismertetése és a gyakorlati tapasztalatok széleskörű megosztása. Tavaly a váratlanul és hirtelen kialakuló járványhelyzet ellenére gyorsan sikerült átállni a digitális platformra, így 2020-ban közel 1700 közbeszerzési szakember képzéséhez járultunk hozzá” – tette hozzá húzta Kovács László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában