Elemzés

2023.08.09. 09:55

Szoboszlai a világ egyik legjobb 8-asa a szakértő szerint!

A magyar válogatott csapatkapitánya nyár elején csatlakozott a Liverpoolhoz, és eddig kiváló teljesítményt nyújt. Ennek részleteit és Szoboszlai korábbi csapatainál elért eredményeit elemezte a Mandiner kérésére Hegedűs Henrik, a Ferencváros vezető adatelemzője.

MW

Szoboszlai Dominik labdarúgó az EM Sports menedzserirodájában tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Robert Hegedus

Anglia-szerte és a nemzetközi szakportálokon is a látványosan berobbanó magyar játékos, Szoboszlai Dominik nevét tanulgatják gyors ütemben a labdarúgás szakírói.

Egyre több értékelés, elemzés és rácsodálkozás tárgya a magyar válogatott csapatkapitányának eddig mutatott teljesítménye.

Épp ezért az egyik legelismertebb hazai szakembert, Hegedűs Henriket, a Ferencváros vezető adatelemzőjét kérte fel a Mandiner, hogy segítsen megérteni a Szoboszlai-titkot és azt, milyen értékek és adatok támasztják alá Dominik berobbanását már a Premier League felkészülési szakaszában. 

A 8-assal játszó magyar játékos mezszámához illeszkedve 8 témakörre bontotta az írás a legfontosabb elemzési területeket, ezeket vizsgálta meg mélységükben Hegedűs Henrik.

1. SZOBOSZLAI POSZTJA  

Szoboszlai Liverpoolban elfoglalandó posztja láthatóan más lesz, más lehet mint amit a Lipcsében vagy a válogatottban játszik. 

Kérdés, hogy melyik lehet számára a legvalószínűbb pozíció, és vajon állandósul-e ez majd Jürgen Klopp keze alatt.

A Liverpool középpályáról 2023 nyarán már távozott Jordan Henderson, Fabinho, James Milner, Naby Keita és Alex Oxlade-Chamberlain – idézi fel Hegedűs Henrik, aki szerint Thiago Alcantara kora (32), sérülékenysége, és a Liverpool játékrendszerváltása (4-3-3-ról 3-box-3) is amellett szól, hogy ha marad is a Liverpoolban, alapember már akkor sem lesz a csapatban. 

Épp ezért jelen állás szerint hat játékos van versenyben három középpályás posztért: Szoboszlai, Mac Allister, Curtis Jones, Harvey Elliott, Stefan Bajcetic és Thiago – véli a szakember. 

2. A JÁTÉKRENDSZER 

Mi is az a 3-box-3 felállás a Liverpoolban?

Az úgynevezett 3-box-3 formációt Pep Guardiola vezette be a Premier League-ben a tavalyi szezonban, és várhatóan így játszik majd a Liverpool is az előttünk álló idényben. A lényege, hogy labdabirtoklás esetén 3 középső védő mellett 4 középpályás (2 védekező, 2 támadó) játszik a háromfős csatársor mögött

 – emelte ki a taktikai rendszer fontosságát Hegedűs Henrik.

3. AZ ÁLLANDÓSÁG  

Mi kell ahhoz, hogy Szoboszlai a kezdőcsapat tagja legyen? Arról, hogy Szoboszlai mely posztokon bevethető, ő maga beszélt a Liverpool TV-nek érkezésekor.

Tudok mindkét oldalon támadó középpályásként játszani, tízesként, bevethető vagyok a pálya közepén és a széleken is

– mondta a játékos, de ezen posztok egy része csak a Lipcsében használt 4-2-3-1-ben értelmezhetőek, 

a Liverpoolban a jobb vagy a bal oldali támadó 8-as poszt jöhet számításba – idézte fel az adatelemző, aki szerint a várható felállást elnézve látszik, hogy amennyiben Szoboszlai jó teljesítményt nyújt, akkor nagyon biztos helye lehet a kezdőcsapatban, hiszen igazából nincs is természetes posztriválisa.

Henderson és Fabinho távozása miatt Curtis Jones egy sorral hátrébb került a felkészülés során, és várhatóan ő játszik majd bal oldali 6-osban, és ide lehet csere Bajcetic és Thiago is, hozzátéve, hogy tulajdonképpen bármelyikük bevethető Szoboszlai posztján is, de az már egyértelmű visszalépés lesz a csapat támadópotenciálját illetően

 – mondta Hegedűs Henrik, aki kiemelte, hogy 

Szoboszlai Dominik a világ egyik legjobb 8-asa. A Bundesliga tavalyi szezonjában 90 percre vetítve 27,6 labdaérintése volt a támadó harmadban – ez több, mint amennyit bármely Liverpool középpályás produkált. Ez egyben azt is jelenti, hogy Szoboszlai nem a támadások felépítéséért, hanem azok befejezéséért, a helyzetek kialakításáért felel, és ebben senki sem volt nála jobb a Bundesligában: tavaly 90 percenként 5,52 lövőhelyzetet alakított ki a csapattársak számára Lipcsében. Ő maga a támadások másodi hullámában érkezik, a lövései ennek megfelelően 61%-ban a tizenhatoson kívülről érkeznek. Ez Liverpoolban egyébként lehet előny és hátrány is a számára.

A Ferencváros adatelemzője kiemelte, hogy a Liverpool tizenhatoson kívüli lövéseinek száma (db) és aránya (%) 2017 óta folyamatosan csökken, 40%-ról egészen 28%-ra esett vissza. Ez megfelel a klubnál magas szinten zajló adatelemzései folyamatnak és a világtrendeknek is, hiszen egy-egy lövés xG értéke drasztikusan csökken, ahogy közeledünk a kapuhoz. Ezért – egészen mostanáig – a Liverpool nem is nagyon igazolt olyan játékost, akinek jó lenne a távoli lövése, most viszont rögtön kettőt is, hiszen

Szoboszlai mellett Mac Allister is kimondottan sokat vállalkozik a tizenhatoson kívülről (a lövései 63%-ban). A két játékos rúgótechnikája egy új fegyver lehet a Liverpool támadójátékában,

de mivel alapvetően szembe megy a klub játékkoncepciójával, így nem biztos, hogy tényleg így is lesz – hangsúlyozza a szakember.
A felkészülési meccsek során – némileg váratlanul – Szoboszlai inkább bal oldali támadó középpályásként szerepelt a jobb oldal helyett. Ennek két oka lehet: 

egyrészt ebből a pozícióból jobban tudja használni az átlövéseit, másrészt a jobb oldalon Trent-Alexander és Mo Szalah is direkt játékot játszik, aminek egyenes következménye a több labdavesztés, amit az itt játszó középpályásnak kell kontrollálni, és ebben Mac Allister jobb, mint Szoboszlai.

A bal oldali 8-as ugyanakkor hagyományosan az a poszt a Liverpoolban, amely masszívan kiveszi a részét a támadások felépítéséből, így Szoboszlai szerepköre is módosulhat, mélyebbre kerülhet a Lipcsében látottakhoz képest – részletezte az adatelemző.

4. A LABDÁVAL TÖRTÉNŐ JÁTÉK 

Mekkora erény lehet Szoboszlai labdával történő játéka a Liverpoolban? Hegedűs Henrik szerint amennyiben mélyebbre kerül a vörösöknél a Lipcséhez képest, Szoboszlai passzkészsége mellett előtérbe kerül a labdavezetése is. 

A Bundesliga tavalyi szezonjában csak négy játékos vezette hosszabban (méter) vagy gyakrabban (db) a labdát, mint Szoboszlai, aki 384 labdás megindulással és összesen 4,403 méter labdavezetéssel zárta a szezont.

Ami a munkabírását illeti, a 90 percre vetített futásteljesítménye 10,8 km volt tavaly a Bundesligában, amivel szintén a legjobbak között volt.

Az elemzés második fele a Mandiner oldalán érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában