Múltidéző

2020.10.23. 14:10

Akkor és most: így nézett ki október 23. 1956-ban és 2020-ban Székesfehérváron

64 évvel ezelőtt a megyeszékhelyen is kulcsfontosságú szerep jutott az ifjúságnak a feledhetetlen 1956. októberi forradalom kirobbantásában. A nemzeti ünnepen általában változatos műsorokkal emlékezünk hőseinkre, ám 2020-ban a koronavírus-járvány erre rányomta bélyegét.

Feol.hu

A megye több pontján csendes megemlékezéseket tartanak csütörtök óta, erről bővebben gyűjtőcikkünkben olvashatnak. Emellett úgy gondoltuk, összehasonlítjuk a múltat a jelennel, megmutatjuk olvasóinknak archív fotók segítségével, hogy 1956-ban és 2020-ban Székesfehérvár bizonyos pontjai hogy néztek ki.

Kezdjük is a városháza előtt! A bal oldali fotón az látható, ahogy a városi tanács előtt gyülekező tömeg hírt kap az október 23-i budapesti történésekről 1956-ban. Jobbra 2020. október 23-án a nemzeti színű lobogó, az Európai Uniós zászló, a székely zászló, valamint Székesfehérvár lobogója.

Milyen furcsa a bal oldali kép, hiszen a megyeszékhely megszokott szimbóluma, az Országalma még nem látható rajta. Képünkön az akkor még elrejtett Országalma tövében, a városháza előtt gyülekezik a tömeg.

Balra a belövések utáni tiszti klub, a mai Magyar Király Szálló látható, ahol 1956-ban a Nemzetőrség parancsnoksága volt. 2020-ban egészen más képet mutat.

Balra a megyeháza előtt a megyei vezetés lemondását követelik az emberek, jobbra őszi színek és nyugalom Szent István szobra mellett.

Ha bővebben olvasnának arról, hogy miként zajlott 1956 októbere a koronázóvárosban, ITT megtehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!