'56-ban egy nép mondta: Elég volt!

2020.10.21. 16:00

Több településen is szerveznek megemlékezéseket megyeszerte

Több városban már október 22-én, csütörtökön kerül sor az ünnepi műsorra, koszorúzásra, de a települések többségén pénteken tartják a megemlékezéseket.

V. Varga József

A József Nádor Általános Iskola diákjai által megidézett eseményeket dalok, versek, monológok tették élményszerűvé

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Október 22. (csütörtök)

Csősz, 17 óra: Koszorúzás és mécsesgyújtás a Szoborkertben.

Gárdony, 17 óra: Városi ünnepség a Hősök parkjában az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.

Jenő, 16 óra: Ünnepi megemlékezés a templom melletti emlékműnél.

Mezőszentgyörgy, 17 óra: 1956-ra emlékeznek az önkormányzati hivatal épületénél. Ünnepi beszédet mond: Lánginé Csík Angéla polgármester. Koszorúzás az emléktáblánál.

Mór, 15.45 óra: Csendes főhajtás az 1956-os forradalom móri helyszínén, a járási hivatal épületénél. 16 óra: Csendes ünnepi megemlékezés a Millenniumi parkban, az 1956-os emlékműnél. Beszédet mond: Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Koszorúzás.

Rácalmás, 16 óra: Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a Millenniumi parkban álló 1956-os emlékműnél.

Sárbogárd, 15.30 óra: Városi koszorúzás az emlékhelyeknél.

Sárkeszi, 16 óra: 1956-ra emlékezünk! Koszorúzás a faluház előtti kopjafánál.

Sárszentmihály, 15 óra: Koszorúzás és virágok elhelyezése a Hősök szobránál. Átvonulás a községháza udvarára. 15.30 óra: Krutzler Gergő látássérült tangóharmonikás előadása. Közreműködik: Gabrieli Kiss József (zongora, ének), Kiss Zsolt (furulya), Zelenák Tibor (ének). 15.45 óra: Óber Andrea polgármester ünnepi beszéde.

Szabadbattyán, 17 óra: Megemlékezés és koszorúzás az 1956-os emlékműnél. Köszöntőt mond: Szabó Ildikó polgármester. Szavalattal közreműködik: Skultéty Józsefné. Az Ősi Kovács Alkotóműhely előadása.

Úrhida, 11 óra: Koszorúzás és megemlékezés az 1956-os emlékműnél. Ünnepi műsort adnak a Batthyány Lajos Általános Iskola Géza Fejedelem Tagiskolájának diákjai.

Október 23. (péntek)

Aba, 9 óra: A város önkormányzatának képviselő-testülete szűk körben koszorút helyez el az 1956-os emlékműnél.

Baracs, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a templomosi temetőben. Köszöntőt mond: Várai Róbert polgármester. Koszorúzás Farkas István sírjánál.

Bicske, 9 óra: Az önkormányzat ünnepi megemlékezése az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója tiszteletére a művelődési központban. Beszédet mond: Huth Gergely újságíró. A műsorban közreműködik: Bazsinka Zsuzsanna, Bicske város díszpolgára, Érdemes művész és Osváth Júlia-díjas operaénekes, valamint az Andrássy Duo.

Csákvár, 16 óra: Ünnepi megemlékezés a Floriana Könyvtár és Közösségi Tér színháztermében. Beszédet mond: Illés Szabolcs polgármester. Vörös Edit és Bencze Sándor színművészek műsora. A Csákvár Város Közszolgálatáért díj és a Kulturált Környezetért díjak átadása.

Csór, 10 óra: A szabadság napja! Megemlékezés a Történelmi Emlékparkban.

Dunaújváros, 9 óra: Megemlékezés a Kopjafánál. Beszédet mond Gyöngyössy Csaba, a Bánki Donát középiskola volt igazgatója.

Enying, 9 óra: Megemlékezés a Turul szobornál. Beszédet mond: Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Közreműködnek a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola diákjai.

Ercsi, 10 óra: Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Szabadság téren. Beszédet mond: Fischer Ádám polgármester. Koszorúzás.

Káloz, 15 óra: Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét idéző megemlékezés és koszorúzás a világháborús emlékműnél.

Kulcs, 18 óra: Megemlékezés és fáklyás felvonulás az 1956. évi forradalom és szabadságharc tiszteletére. Gyülekező a faluház előtt, majd fáklyás felvonulás a Büszkeségpontra, az ünnepi megemlékezés helyszínére.

Nagyvenyim, 11 óra: Szabadtéri ünnepi megemlékezés nemzeti ünnepünkön a polgármesteri hivatalnál. Beszédet mond: Vargáné Kaiser Katalin polgármester. Közreműködik: Polgár Lilla és Farkas Erik színművészek.

Perkáta, 18 óra: Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve gyertyagyújtást szervez a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület, ahová minden civil szervezetet, magánszemélyt, megemlékezőt várnak. Az eseményre a Hunyadi Mátyás Általános Iskola előtt, Pongrátz Gergely mellszobránál kerül sor.

Polgárdi, 17.45 óra: Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója tiszteletére. Találkozó a Piac téren. 18 óra: Fáklyás felvonulás az ünnepség helyszínére. 18.15 óra: Megemlékezés az ’56-os emlékhelyen. Beszédet mond: Nyikos László polgármester.

Pusztaszabolcs, 18 óra: Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Szabolcs vezér téren. Beszédet mond: Simonné Zsuffa Erzsébet polgármester. Közreműködik: Zayzon Csaba színművész.

Székesfehérvár, 10 óra: Csendes megemlékezés katonai tiszteletadással az Ötvenhatosok terén. Cser-Palkovics András polgármester koszorút helyez el a város közössége nevében. 19.20 óra: Szemek – tévéjáték az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója tiszteletére. Írta és rendezte: Matuz János. Szereplők: a Kodolányi János Gimnázium diákjai (Fehérvár Televízió).

Vál, 10.30 óra: Ünnepi megemlékezés a községháza előtti Kopjafánál.

Velence, 10 óra: Emlékezzünk együtt 1956 hőseire! Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt tisztelegnek a városi megemlékezésen a Hősök parkjában. Beszédet mond Gerhard Ákos polgármester és Sarf György önkormányzati képviselő, a kulturális és sportbizottság elnöke. Közreműködik Boros Zoltán színművész. A Velencéért Emlékérem átadása. A megemlékezés koszorúinak elhelyezése.

Zámoly, 15 óra: Megemlékezés és koszorúzás a Millenniumi Emlékparkban. Beszédet mond: Sallai Mihály polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködik: az Őszidő Nyugdíjasklub, Dabóczy Gergely és Tárnok Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!