Arcanum

2022.09.27. 11:00

Fejér megye évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Elszökött urától

Az 1892. szeptember 27-én megjelent Székesfehérvár és Vidéke adta közre a felhívást: „N. Szabó látván verebi születésű és illetőségű cseléd gazdája, Vajda János verebi lakostól folyó hó 12-én délelőtt minden ok nélkül megszökött s útját többek állítása szerint Budapestnek vette. Személyleirása: születési éve 1861, reform., alacsony termetü, kerekded arczú, szürke szemü, fekete szemöldökü, rendes orrú és szájú, fekete hajú, fogai jók, körözendő s feltalálás esetén a vaáli szolgabirói hivatal elé állítandó.

Megkondult vészharang

Tűz ütött ki Móron 1892-ben. „Vasárnap este 1/2 11 órakor megkondult a vészharang Moórott és felébreszté a már nyugodni tért lakóságot. A vészharang kongásánál jobban szólott a veres kakas, mely Spekl moóri lakós pajtáján ütött tanyát. A tűz pillanat alatt elhamvasztotta Spekl egész évi fáradságának gyümölcsét azután a széllel játszadozva átcsapott Pisch pajtájára és csakhamar azt is megemésztette lángnyelvével. A tüzoltók és csendörök ugy a lakóság csakhamar a tűznél voltak és erélyes munkával azt lokalizálták is.” – tudósított akkoriban a Székesfehérvár és Vidéke.

Pisztolypárbajt hirdettek

Nem veszélytelen az újságírói hivatás, végképp, ha azt 1902-ben űzték. Történetünk két főhőse, Fehér Jenő, a Székesfehérvár és Vidéke munkatársa, valamint Knőbel Elemér tanító, a Székesfehérvári Hírlap dolgozótársa kollégáik jelenlétében egy beszélgetésen szópárbajba keveredtek. Sértettként Fehér távozott a helyszínről, miután Knőbel azt mondta neki: „Ne szemtelenkedjék!” Erre Fehér másnap megbízottakat küldött Knőbelhez, aki nem hajlott a békés tárgyalásra, így mindkét fél segédei fegyveres elintézésben állapodtak meg. A Sóstó mögötti réten dördölt el a választott pisztoly, szerencsétlenül, mert Knőbelt súlyosan eltalálta. Fehér bánta tettét; Knőbelt életveszélyes sérüléssel kórházba szállították. Fehér a felelős szerkesztő tanácsára még aznap Enying felé igyekezett venni útját, hogy amíg lecseng a „tragédia”, ne legyen szem előtt, ám ehelyett szökés terve miatt a rendőrségre szállították. Végül az előzetes letartóztatásból szabadlábra helyezték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!