múltidézés

2021.11.19. 07:00

Fejér évfordulós emlékei november 19-én

Baráth Eszter

Fejlődő művészek

„Egy év telt el a Fejér megyei képzőművészek utolsó kiállítása óta. Mostani seregszemléjükön határozott fejlődésről tettek tanúbizonyságot.” – írták 1961-ben ezen a napon megyénk napilapjában. A beszámoló szerint az előző esztendőhöz képest, ekkor már érezhető volt valami, ami egységbe foglalta a kilenc kiállító munkáit, anélkül, hogy egységesítette volna őket. „A legnagyobb kollekcióval Áron Nagy Lajos képviselteti magát. Vásznain egyaránt helyet kapnak a mindennapok történetei, munkája, s a művész egyéni élményei: egy-egy pillanat, vagy hely megejtő varázsa, szépsége, melyet nem tud megtartani csupán csak magának.” – írták 60 évvel ezelőtt.

Új rendelő készült

1971-ben a Fejér Megyei Hírlapban Új rendelő Martonvásáron címmel jelent meg beszámoló a nemrégiben átadott orvosi rendelőről. „Martonvásáron átadták a II. orvosi körzet új rendelőjét, ahol a fogászat is helyet kapott. A rendelőhöz orvosi lakás is épült az emeleti részen.” – írták 50 évvel ezelőtt. Az építkezés során tapasztalatból nem volt hiány: „Az épület kivitelezője Petróczi István kőművesmester volt, aki 64 éves kora ellenére az egész lakosság részéről nagy elismerést váltott ki, hozzáértő és szorgalmas munkával.”

Épült a „körút”

„Már az aszfaltburkolat kiépítésén dolgoznak a fehérvári Kadocsa utca térségében, állnak a műtárgyak, elkészült a felüljáró – a tervezett ütemben zajlok a megyeszékhely közúti zsúfoltságát csökkentő „körút” építése.” – számoltak be róla 1981-ben ezen a napon a Fejér Megyei Hírlapban. 40 évvel ezelőtt arról írtak, hogy a százezernél is nagyobb népességet számláló Székesfehérvár közlekedése szempontjából már-már létfontosságú a városközpont tehermentesítése az átmenő forgalom miatt. A cikkben részletesen taglalták a lakosság számára hol és merre halad majd az út, ahol a biztonság érdekében több közlekedési jelzőlámpát is elhelyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!