Lepsény

2010.02.18. 14:07

Lepsény világbajnok sportolói

Lepsény - Köztünk élnek, de kevesen tudják róluk, hogy több országos bajnokság győztesei, sőt világbajnoki helyezéssel, címmel is bírnak. Hogy kik ők?

Borsos György

 Íme a 2009. esztendő eredményei:

A 2009-es év ősze ismét éremesőt hozott erőemelőink számára. 2009.11.07-08-án rendezték megh Vésztőn a Fekvenyomó Országos Csapatbajnokságot valamint ezzel egybekötve a Junior Fekvenyomó Ob-t.

 A 67.5kg-os súlycsoportban Zeitler Márton 1. helyezést ért el 165 kg-os teljesítménnyel. Marci nagyon szépen versenyzett, három jó gyakorlatot láthattunk tőle és simán hozta a kötelezőt!. A 82.5kg-os súlycsoportban Kovács Norbert felnőtt- és junior kategóriában is 2. helyen végzett, szintén 165 kg-os teljesítménnyel és tőle is három jó gyakorlatot láthattunk.

Nagyon kevesen tudják megyeszerte, de még Lepsényben is, hogy világbajnok sportolók élnek szomszédságunkba, környezetünkben. Hazai és nemzetközi versenyek győztesei. Csak páran vannak, de szabadidejük nagy részét edzésre fordítják, hogy minél eredményesebben versenyezhessenek.

125 kg-os súlycsoportban Kovács Ferenc felnőtt kategóriában 2. helyen, juniorban viszont 1. helyen végzett 265 kg-os teljesítménnyel, amivel  egyben egy 10 éve fennálló rekordot is megdöntött!

2009.11.14-15-én rendezték meg Barcson a Junior Erőemelő Országos Bajnokságot, egy héttel a Vésztői verseny után. Itt csak Kovács Ferenc indult el, mivel Márton már csak felnőtt kategóriában indulhat.

 125 kg-os súlycsoportban 300 kg-os guggolással, 260.5 kg-os fekvenyomással és 260 kg-os felhúzással, azaz 820.5 kg-os összetett eredménnyel magasan nyerte a versenyt a súlycsoportban, valamint abszolút díjazásban is.

2009.11.28-29-én rendezték meg Orosházán a Felnőtt Erőemelő Országos Bajnokságot.

67,5 kg-os súlycsoportban Zeitler Márton 180 kg-os guggolással, 165 kg-os fekvenyomással és egy nagyon erős, 225 kg-os felhúzással magasan nyerte a súlycsoportot. Abszolút díjazásban éppen hogy lecsúszott a dobogóról, a 4. helyen végzett.  Majd legközelebb!

125 kg-os súlycsoportban Kovács Ferenc 300 kg-os guggolással, 275 kg-os fekvenyomással és 280 kg-os felhúzással magasan nyerte a súlycsoportot, abszolútban 2. helyen végzett. A 275 kg-os fekvenyomással ismét új junior országos csúcs született!

 2009.12.12-én rendeztek Szlovákiában, Bánovcében egy Nemzetközi Erőemelő versenyt, amely a Karácsony Kupa névre hallgat.

A verseny különlegessége, hogy egy nemzet csak 3 versenyzőt küldhetett. Az idei versenyen csehek, osztrákok, szlovákok, lengyelek legjobbjai küzdöttek a mieink ellen. Fontos, hogy se súlycsoport, se korcsoport nem volt, csak a testsúlyhoz viszonyított abszolút eredmény alapján emelték ki az első három helyezettet.

Zeitler Márton 200 kg-ot guggolt, 155 kg-ot nyomott ki fekve (bár a 167.5 kg-ot kétszer is kinyomta, de szabálytalanul), valamint 230 kg-ot húzott fel.

Kovács Ferenc 300 kg-ot guggolt, habár a 320 kg-ot kétszer is teljesítette, nem fogadták el. Fekvenyomásban 280 kg-mal végzett, ezzel újabb rekordot állított fel.  Felhúzásban  most „csak”  250 kg-ig jutott el.

 2010.01.30-án a Magyar Erőemelő Szövetség ünnepélyes díjátadót tartott, amelyen a 2009-es év legjobbjait díjazták.

Kovács Ferenc „Az év férfi fekvenyomója” díjat vehette át az ünnepélyen. 

Az újév eleje pihenéssel telik sportolóink számára, az újabb megpróbáltatások majd csak áprilisban kezdődnek.

Tény azonban, hogy mindezek az eredmények saját erőből, illetve a szülők anyagi támogatásával születtek meg. Sajnos, több olyan hazai és nemzetközi verseny is kimarad a versenynaptárukból, ahol a mezőny legjobbjai lennének, esélyesek az újabb érmekre, elismerésekre. Többször tartottak már bemutatót Lepsényben, de mindig felhívják a jelenlévők figyelmét, hogy a gyakorlatokat egyedül meg ne próbálják véghezvinni, ugyanis balesetveszélyes lenne.

Községi szinten már elismerést is kaptak, egy elismerő oklevél formájában az augusztus 20- i nemzeti ünnepen. Azonban már csak egy dolog hiányzik a további előrelépéshez: ezt pedig már Montecuccoli is kifejtette valaha

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!