A „szezon” méltó lezárása mellett a jövőbe is tekintettek

2019.06.17. 07:00

Egyhétnyi bérletszünet, avagy évadértékelés a Vörösmarty Színházban

A nyári szünet nemcsak az iskolákban, de a színházban is beköszöntött – ez pedig kiváló apropót szolgáltatott az év(ad)értékeléshez és megannyi elismerés átadásához.

Szanyi-Nagy Judit

Az évad színésze Andrássy Máté (j) lett, a művészeti vezetés szavazatai alapján odaítélt díjat Szikora János igazgató adta át Fotó: Kiss László

Jelentősen nőtt az előadások és – szerencsére ezzel párhuzamosan – a színházlátogatók száma a 2018/19-es évadban. Erről Szikora János igazgató beszélt, aki azt is elmondta: ebben az évadban olyan darabokat is színre vittek, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek – mint például a Chicago –, vagy amelyek színháztörténetileg jelentős előadásnak számítanak. Erre példaként a Csákberényhez kapcsolódó Perelj, Uram!, valamint a négy rendező által életre hívott és a teljes társulat bevonásával előadott Az ember tragédiája hozható.

– Mikor a decemberi premier után lement a függöny, a Tragédia folytatására felkért négy író közül három elismerését fejezte ki társulatunk lenyűgöző teljesítményéért: ők Závada Pál, Tasnádi István és Márton László voltak. Térey János nem tudott jelen lenni, s talán volt ebben némi sorsszerűség, utalt az igazgató a közelmúltban elhunyt íróra.

Az évad színésze Andrássy Máté (j) lett, a művészeti vezetés szavazatai alapján odaítélt díjat Szikora János igazgató adta át
Fotó: Kiss László

A statisztikákat tekintve a 2018/19-es évadban több mint 16 ezren váltottak bérletet, az évad előadásait pedig a tavalyihoz képest hétezerrel többen, vagyis összesen 104 ezren látogatták. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden előadás előtt ki lehetett tenni a „Megtelt!” táblát; a Chicago, a Black Comedy, A Pál utcai fiúk vagy a Régimódi történet című sikerdarabokra még négyezren várnak. Számukra itt következik a jelen cikk címében beharangozott jó hír: a tervek szerint szeptember közepén egy bérletszünetes hét keretében megtekinthetik ezeket a színdarabokat.

Kozáry Ferenc most vehette át a 30 éve közalkalmazotti státuszban színészként dolgozóknak járó elismerést. Az előadóművész mentorként fiatalokkal is foglalkozik (például a Fehérvári Versünnep vagy a Kincsesbányán, Magyaralmáson és Sárszentágotán zajlott Pajtaszínház keretében). Lapunknak elmondta: a gyermekek, fiatalok ebben a korban még ne „kisművészek” legyenek, hanem éljék meg fiatalságukat! Azaz a darabokban is játsszanak!
Fotó: Kiss László

A színi társulat vezetősége, tagjai persze az egész éves teljesítmények mellett sem mehettek el szó nélkül. Az évad színésze – a művészeti vezetés szavazatai alapján – Andrássy Máté lett, aki többek között Az ember tragédiájában, illetve – mint azt a Fehérvár Televíziónak adott interjújában hangsúlyozta – az évadot megkoronázó Mercedes Benzben is játszott. Az évad dolgozója Keszei Kálmán hangosító lett, Vörösmarty-gyűrűt Varga Gabriella és Kricsár Kamill vehetett át. A távozó Hirtling Istvántól elbúcsúztak, a több évtizede a színészi pályán tevékenykedő Kozáry Ferencnek pedig a harminc éve közalkalmazotti státuszban színészként dolgozóknak járó elismerést adták át. Kozáry Budapesten kezdett, a Vörösmarty Színház berkeiben idén a 19. évadát töltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában