A szabadság üzenete

2019.10.24. 07:00

Kőnél keményebbek: forradalmi hangulat volt a Városház téren

Október 23-án fiatalokkal és idősekkel, családokkal és emlékezőkkel telt meg a Városház tér Székesfehérváron. A több mint hatvan évvel ezelőtti eseményeket idézték meg együtt Matuz János Kőnél keményebbek című előadása segítségével. A Széchenyi diákjainak üzenete „átjött”.

S. Töttő Rita

A Széchenyi Szakgimnázium diákjai pörgős, szókimondó, magával ragadó műsorral idézték meg a hatvanhárom évvel ezelőtt történteket

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tíz éve az október 23-ákon szinte kihalt volt a fehérvári főtér. Mára azonban 1956. üzenetét sokszáz emberhez tudja eljuttatni a város, mégpedig azért, mert azokon keresztül szól, akikhez szólni akar – a fiatalok segítségével. Matuz János Kőnél keményebbek előadása igazán mai, 21. századi elemekkel, pörgős, szókimondó üzenetekkel töltötte meg a teret, ahol 1956-ban az események is zajlottak.

A Széchenyi Szakgimnázium diákjai pörgős, szókimondó, magával ragadó műsorral idézték meg a hatvanhárom évvel ezelőtt történteket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Október 23-án ugyanis fiatalokkal és idősekkel, családokkal és emlékezőkkel telt meg a Városház tér Székesfehérváron. A több mint hatvan évvel ezelőtti eseményeket idézte meg Matuz János Kőnél keményebbek című előadása segítségével a Széchenyi Szakgimnázium hatvan diákja. Az előadáson fellépett Vörös Janka jazz-énekes és Csille Ildikó, valamint Szabó Miklós, a Szabad Színház két művésze is. A koreográfus Tátrai Réka, a Vasvári Pál Gimnázium diákja, a zenei vezető Cserta Balázs volt. Szólt jazz és rap is, s erőteljes impulzusok közepette tartotta a közönség figyelmét a gárda, a vadásztölténygyár munkásait megelevenítő csapat.

Sokan jöttek el a Városház térre emlékezni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bejátszott korabeli üzenetek, melyeket hangszórókon keresztül hallhatott akkor a fehérvári ember, az emlékezőkben vérfagyasztó emlékeket ébreszthetett. Hatást azonban mindenkire gyakorolt, a fiatalok ugyanis elhozták nekünk '56. fehérvári történéseit. A könyvtárosfiú például, akinek addig a szavát sem hallották, most előttünk lengette a lyukas zászlót: „Én, Keszei István, a fehérvári könyvtár volt könyvtárosa, másodéves bölcsészhallgató, szólok hozzátok, a gazdag, történelmi tradíciójú város polgáraihoz – akik ugyan az ember szellemi jogainál fogva különböző világnézeteket vallotok, de ez a felejthetetlen délelőtt összehoz veletek -, hogy a magyar függetlenség nevében tüntessetek!”

 

Az előadást követő taps is – világnézettől függetlenül – mindenkitől megérkezett a közönség soraiból. A nemzeti ünnepen Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is üzent a közönségnek: „maradjunk hűek önmagunkhoz, védjük meg szabadságunkat, keresztény értékeinket, magyar és keresztény kultúránkat, mi több, egy nemzetként, egységben képviseljük nemzeti identitásunkat, magyarságunkat. Mutassunk példát az egész világnak, és ’56-os hőseink példamutatása szerint őrizzük meg létünk méltóságát!” Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere pedig a forradalmárok által kivívott szabadságra utalva azt mondta:

Felelősségünk van ezzel a szabadsággal: arra kell használnunk, hogy közösen, közös erővel és erőfeszítéssel, együttműködéssel tegyünk meg mindent a hazáért, mi székesfehérváriak és Fejér megyeiek, ezért a megyéért és ezért a városért.

Cser-Palkovics András polgármester a felelősségről beszélt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezést koszorúzás követte a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában