Évtizedek munkája

2019.08.08. 07:20

A magyar fotográfia értékei

Székesfehérváron, a Csók István Képtárban látható az a kiállítás, amely a magyar fotográfia kezdetétől számított 4-5 évtized terméséből mutat be képeket.

Nagy Marietta

Fotók: Fehér Gábor

A tárlaton 25 fotóstól láthatunk összesen150 képet. A huszonöt művész közül a leghíresebbek André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï és Martin Munkácsi.

Fotó: Fehér Gábor

Izinger Katalin művészettörténész szerdán tárlatvezetést tartott a kiállításon. Rengeteg hasznos információt tudtunk meg a művészekről és a fotózás történetéről. A magyar fotográfia története1840. augusztus 29-én kezdődött. Ekkor jelentkezett Vállas Antal, hogy tud fotót készíteni, övé az első magyar dagerrotípia, a képrögzítési eljárások eme első formája, amely nevét 1839-ben kapta egy francia művészről, aki feltalálta, miként lehet rögzíteni egy képet. Több, csak itthon ismert fotós műveit is láthatjuk.

Fotó: Fehér Gábor

Róluk megtudtuk Izinger Katalintól, hogy olyan technikákat alkalmaznak ebben az időben, amelyekkel az embereknek még barátkozniuk kellett. Nagyon szerettek felülről fotókat készíteni, vagy extrém alulnézetből, illetve kedvelték az ellenfényeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában