Kultúra

2017.08.04. 14:21

Solymos Tóni örökzöld slágerei Kőszárhegyen

Kőszárhegy – Solymos Tóni Expresszel érkezett. Az újjal, és régi, örökzöld slágerekkel.

V. Varga József

A kőszárhegyi falunap és a merőkanál-fesztivál közönsége együtt énekelt a szombat délutáni sztárvendéggel. A táncoslábúak nem fogták vissza magukat – prímán pörgött a nosztalgia házibuli.

„Oh, (oh) egy kis csók..." – énekli együtt a sztárvendéggel a szőke hajú szépasszony. Időutazás a javából – mondja, amikor hozzá fordulok. Ne kérdezze! Harmincöt-negyven éve lehetett a Somogy megyei fürdőhelyen! Ott zenélt az Express. Kijöttünk a medencéből, és a fiúkkal együtt énekeltünk. Tapsoltunk és táncoltunk. Ugye, nem sokat változtunk?

Oh, (oh) egy kis csók. Szállj, szállj, madár. Kislány, vigyázz! Ne félj semmit. Jani. Hull az elsárgult levél. Jöjj hozzám! Drágám. A harmonikás. Vártalak. Ahogy a két szemeddel nézel. Rock and Roll Made in Hungary...

– Énekeljetek velem! – az énekes felhívása nyitott fülekre talált a koncerten.

Az Express együttes 1962-ben alakult, a tánc-zene műfajában ténykedtek, aktív éveiknek az 1962-től 1986-ig terjedő időszakot mondják. Illetve a 2013-tól folytatódó és napjainkban is tartó esztendőket. De ez már egy másik Express. Aki összeköti az évtizedeket, nem más, mint Solymos Tóni.

A hatvanas évek eleje Magyarországon is a beatkorszak kezdetét jelentette. Az Express nem követte a Szentháromság (Illés – Metró – Omega) által kitaposott utat. A rádióban csaknem négyszáz felvételt készítettek, amelyből körülbelül húsz az, amit az Express együttessel azonosítottak. A közönség a „sláger" skatulyába zárta őket.

Solymos Tóni énekelt
Fotó: V. Varga József

Itthon öt aranylemez, a Szovjetunióban kilencmillió album!

Amint Solymos Tóni újfent megerősíti: a skatulyából nem tudtak kitörni. Persze készítettek igényesebb, fajsúlyosabb dalokat is. B. Tóth László szerint 1975-ben ők voltak hazánk első funkyzenekara.

A zenekar az ötvenegyedik évében ünnepelte az ötvenedik évfordulóját: 2014. december 12-én léptek fel a Syma-csarnokban.

Annak idején az Országos Rendező Irodában valaki elnevezte őket az elvadult úrifiúknak. Egyenöltözék, hosszú, de jól fésült haj – úrifiúk. Viszont elvadultak – hiszen a slágerek mellett a rock and rollt is nyomatták.

Solymos Tóni, a zenekar frontembere, feloszlásukat követően szólókarrierbe kezdett, majd polgári foglalkozást is űzött.

A nagyközönség előtt sokáig titok volt, hogy Tóni harminc éven át súlyos szívbetegségben szenvedett, s az élete is veszélybe került. Életmentő műtéten esett át.

A sláger mibenlétéről így vall: akkoriban a közönség választotta ki a kedvenceit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!