Kultúra

2017.03.27. 17:10

Szarvas József emlékezett Kaszás Attilára - megkezdődött a rendezvénysorozat

Seregélyes- Nagy megtiszteltetés érte a Seregélyesi Baptista Általános Iskolát: egy versdélutánnal az intézményben kezdődött meg az "Örökségünk, Kaszás Attila" program vidéki rendezvénysorozata.

V. Varga József

- Járt közöttünk egy férfiember, nyomában költészettel - emelte ki az ünnepen Szarvas József színművész, a Nemzeti Színház tagja, Kiváló Művész. - Kaszás Attila színművészete Magyar Örökség-díjas. Igen, mert az a teremtő szellem, amely ily erővel tud jelen lenni napjainkban, sok-sok új ünnepet teremtve, szép magyar örökség.

Kaszás Attila alakját - halálának 10. évfordulóján - Szarvas József elevenítette fel a Hangok a csöndben... című közös emlékezésen, verselésen. Verset mondtak diákok és szépkorúak, a vendég színművész, méltósággal emlékezett az iskola apraja-nagyja.

Kaszás Attila alakját Szarvas József színművész idézte meg a seregélyesi iskolában, a versdélutánon Fotó: V. Varga József

A falon, szemben a közönséggel felirat hirdette Kaszás Attila (1960-2007) üzenetét: Hangok a csöndben... „Ma már meg kell harcolni a csöndért. Amikor az ember elfárad, betelik a jóléti társadalom által nyújtott mámorral, rájön, hogy tulajdonképpen minden zaj. Akkor fontossá válik a csönd."

Az országos rendezvénysorozat egyes állomásairól Szarvas József színművész elmondta lapunknak, hogy a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében „Ne nézz az égre, nem ott a vége..." címmel március 23-án tartottak megemlékezést. Júniusban a Vas megyei Viszákon, a Pajtaszínházban és a Galériában ünnepi névadó gálaestet rendeznek; a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál keretében pedig a zsigárdi tájházban júliusban tartják a nyári kézműves tábort. Szeptemberben a Győri Kisfaludy Színház ad otthont az országos színházi évadnyitó konferenciának, a Kaszás Attila-díjátadó gálával egyetemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!