Kultúra

2017.02.21. 20:40

A Barátság mozi csatlakozott a 3. Magyar Filmhéthez

Székesfehérvár - A Barátság mozi is csatlakozott a 3. Magyar Filmhéthez, amelyet február 26-a és március 5-e között rendeznek.

Szabó Zoltán

A Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója, Juhász Zsófia és a Vörösmarty színház igazgatója, Szikora János bejelentették: a teátrum és a Barátság mozi együttműködik a filmhéten. Bemutatják ugyanis azokat a filmeket, amelyekben a színház társulatának tagjai, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska, Cserhalmi György, Horváth Csaba és Lábodi Ádám játszanak. A vetítésekhez pedig közönségtalálkozók kapcsolódnak.

A filmhét díjaiért a Magyar Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmek és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek. Fehérváron a Barátság moziban mutatják be a mustrán szereplő, valamilyen kategóriában jelölt filmeket, amelyekben a Vörösmarty Színház társulatának tagjai is játszanak. Tóth Ildikó A fekete bojtár, Törőcsik Franciska a Gondolj rám, Cserhalmi György a Halj már meg!, Lábodi Ádám a #Sohavégetnemérős, Horváth Csaba a Kút című filmben látható.

Szikora János és Juhász Zsófia, a két intézmény igazgatója Fotó: Koppán Viktor

Ennek kapcsán a mozi és a teátrum közös programban gondolkodik. Szeretnék összehozni azt a közönséget, amely a színházat és a filmszínházat is kedveli. Az együttműködés lényege, hogy a Vörösmarty Színház társulatának tagjaival forgatott filmek bemutatója alkalmából közönségtalálkozót rendeznek a Barátság moziban. Erről tartottak sajtótájékoztatót tegnap a teátrumban, ahol Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója elmondta: örül, hogy az egyre több nézővel büszkélkedő Barátság mozi a filmhét részese lehet. Hozzátette: a filmhét fehérvári nyitófilmje a Berlinálén Arany Medve díjat kapott Testről és lélekről lesz, február 26-án.

A színház igazgatója, Szikora János azzal folytatta, hogy az ország egyik legjobb, legizgalmasabb társulata működik jelenleg Fehérváron. Olyan színészegyéniségek dolgoznak itt, akiket a magyar filmekben is foglalkoztatnak, sikeres alkotásokban szerepelnek. Ha pedig a filmjüket a városban játsszák, ők pedig a színházban dolgoznak, miért ne lehetne összekötni a kettőt. Például úgy, hogy a vetítések után találkoznak a közönséggel.

Balról Törőcsik Franciska, Szikora János, Juhász Zsófia, Lábodi Ádám és Tóth Ildikó a színházban tartott tegnapi tájékoztatón Fotó: Koppán Viktor

Szikora külön beszélt a fehérvári társulat tagjáról, a Kossuth-díjas Cserhalmi Györgyről, a Nemzet Színészéről, akit itthon és külföldön az egyik legjobb színésznek tartanak színpadon és filmen is. Az ő tiszteletére rendeznek Cserhalmi anzixot a Vörösmarty Színházban, április 25-én és április 29-én, 19 órától. A színész mesél filmjeiről, a forgatásokról, filmpartnereiről, az életét meghatározó híres magyar rendezőkről, Jancsó Miklósról, Bódy Gáborról, Makk Károlyról, illetve Lugossy Lászlóról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!