Kultúra

2010.12.15. 15:58

Átadták az idei Népművészet Mestere díjakat

Tizenegy népi művész vehette át idén a Népművészet Mestere díjakat Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkártól Budapesten, a Hagyományok Házában - tájékoztatta az MTI-t szerdán a tárca.

MTI

Mint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye felidézi, a kormány rendelete alapján a kulturális miniszter által felkért szakmai bizottság azokat jutalmazta, akik "a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el és a fogásokat megőrizve, tanítványoknak továbbadva őrködnek nemzeti értékeink, hagyományaink felett".
Réthelyi Miklós a keddi díjátadón arra kérte a hat anyaországban élő és négy határon túli alkotót, vegyék pártfogásba az ifjabb nemzedéket, minél több fiatalnak adják át tudásukat és a népművészetről vallott szemléletüket.
A Népművészet Mestere díjjal a kultúráért felelős tárca idén Cselényi József néptáncos, juhász (Lökösháza, Szlovákia), Csepeli István faragó, népi iparművész (Dunaföldvár), Cz. Tóth Hajnalka népi iparművész (Balatonalmádi), Hideg Istvánné Lakatos Anna énekes, mesemondó (Ördöngősfüzes, Kolozs megye, Románia), Nagy Mária és Vidák István alkotóművészek megosztva (Kecskemét), Réti János néptáncos (Ördöngősfüzes, Kolozs megye, Románia), Schneider Péterné Haraszti Mária bútorfestő népi iparművész (Harta), Tímár János népzenész (Gyimesközéplok, Hargita megye, Románia), Toldi István mesemondó (Kupuszina-Bácskertes, Vajdaság, Szerbia) és Verseghy Ferenc fazekas (Tolna) munkásságát ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!