Kultúra

2009.08.24. 02:29

Mohától az őszi Prágáig

Moha, Székesfehérvár - A mohaiak továbbélő, híres hagyománya a tikverőzés, ami a fotográfus Bödő Viktóriát is inspirálta: több éven át visszatért Mohára, hogy lencsevégre kapja a tikverőzés hamisítatlan hangulatát.

Fejér Megyei Hírlap

Az eredmény Mohán is látható, hiszen a székesfehérvári Bödő Viktóra képeinek a település polgármestere is megörült: így a megkapó fotográfiák állandó helyet kaptak a közösségi házban. Viki azt mondja, megragadta a tikverőzés vidám hangulata: ezért járt vissza több éven át minden húshagyókedden, hogy megörökítse a továbbélő hagyományt. Hol havas, lucskos időben kapta lencsevégre a maskarásokat, hol verőfényben. A látvány mindig hasonló, mégis más... A legények szoknyát, kötényt, blúzt öltenek magukra, fejükre kendőt kötnek, karjukra kosár kerül. Többen bohócként mutatkoznak: szalagokkal teleaggatott rongyos ruhát, kalapot, álarcot viselnek, zsebükbe kormot rejtenek. A maskarások végigjárják a települést, kurjongatva mindenkit bekormoznak, legfőképp a fiatal lányokat, asszonyokat. A házaknál megvendégelik a maskarásokat, akik a tyúkólba is igyekeznek beosonni, korommal kenik be a tyúkokat, és elcsenik a tojást.

Bödő Viki fotói visszadják a játékos, termékenységvarázsló tél végi hagyomány hangulatát. Összekormozott arcú fiatal legények portréival találkozhatunk kiállításán - az egyik fiúnak csak a szép kék szeme villan ki a maskara mögül. Az egyik kedvencem az a fotója, amelyen a megfáradt tikverőző éppen megpihen: mellette a kosár, amelyben a tojásokat gyűjtötte.

Bödő Viki 22 esztendeje fotózik, és mindig tematikus sorozatokban gondolkodott. A kezdetekkor természetfotókat, tájképeket készített, de volt idő, amikor beleásta magát a portréfotózásba: ismert fehérvári emberek portréiból csinált sorozatot. Legutóbb Két év katonadolog című kiállításával jelentkezett: a honvédség hétköznapjairól és ünnepeiről. Viki ugyan- is három éve fotós a honvédségnél. A katonaéletről - egészen addig - semmit sem tudott, számára is felfedezés volt a különös világ megismerése - két év után élményeiről mesélt a képek segítségével, tematikus tárlatán. Az elmúlt években gyakran szerepelt Mafosz-pályázatokon, és díjakat is besöpört. Az egyik díjazott képe a kedvence, a címe: Utazásra várva... A szomszéd kislányt kérte meg, legyen a modellje: egy 1900-as évekbeli ruhában fotózta le, koffer társaságában. Viki is imád utazni. Nagy álma volt eljutni a legszebb görög szigetre, Santorinire, és megörökítette a már-már mesébe illő látványt - ebből is született egy sorozat. Új sorozata - ami még a fiókban van - Prágáról készülne, ahol négyszer járt, leginkább ősszel. Az őszi Prága hangulatát szeretné majd megmutatni, ha összeáll belőle egy kiállításnyi anyag...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!