Kultúra

2009.06.17. 02:28

A leghosszabb nap és a késesek

Székesfehérvár - A Zichy ligetben június 20-án 10 órától 22 óráig a Leghosszabb nap fesztivál és a Tűzzel-vassal fesztivál programjaival várják a közönséget.

Gábor Gina

A programokról tegnap sajtótájékoztatót tartottak a Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában. Az MMK igazgatója, Juhász Zsófia elmondta: a Leghosszabb nap fesztivál ismét régió-szomszédolóval kezdődik: az idén a megyéből 36 pávakör, citerazenekar jelentkezett a szereplésre. Jó lehetőség ez arra, hogy a népdalkörök találkozzanak, ízelítőt adjanak új műsorukból. Közben 12 órától a Pilistaler Echo szórakoztatja a közönséget sramlizenével, majd szerb táncokat ad elő a Zorica tánccsoport Ercsiből, és fellép az Alapi Mezőföld Népi Együttes is.

A hazai underground képviselője, a Suhancos 17.30-tól lép fel. Tagjai: a rapper Kőházy Ferenc és Szabó Balázs prímás és gitáros. Majd a tíz álplayboyt felsorakoztató olasz Titty Twisters Orchestar rock and rollal varázsol bulihangulatot. A Szent Iván-éji tűzugrást a TáncolKodó együttes eleveníti fel, ezután a fáklyás felvonulással átkísérik a közönséget a múzeumok éjszakája programjaira.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete rendezi a ligetben a Késesek, Kovácsok és Fegyverművesek VI. Országos Találkozóját, amelynek programjáról Tolvaj Csabától hallhattunk: 33 késes, tőrös és kovács jelezte, feltétlenül itt lesz. A mesterek évről évre növekvő száma igazolja, egyre népszerűbb ez a családias hangulatú vásár és találkozó. A kézműves-játszóházban sok egyéb között lesz agyagozás és ólomkatona-öntés. Bemutatót tart az I. András Lovagrend, 15 órakor pedig a Mákvirág Bábcsoport előadását láthatjuk. Izgalmasnak ígérkezik a vasnyújtó-verseny 11 órakor. Hat kovácsmester vetélkedik, bemutatva, miként tud azonos súlyú vasdarabból minél hosszabb dorongot kovácsolni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!