Külföld

2011.05.30. 18:20

Mladic ügyvédje fellebbezést nyújtott be a kiadatás ellen

Fellebbezést nyújtott be a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok ügyvédje hétfőn védencének a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) történő kiadatása ellen, Slobodan Homen szerb igazságügyi államtitkár szerint azonban Mladicot négy napon belül kiadhatják Hágának.

MTI

Milos Saljic ügyvéd elmondta, hogy egy - általa közelebbről meg nem jelölt - belgrádi postahivatalban adta fel a fellebbezési okiratot. Az ügyvéd nem titkolta, azért postán adta fel ajánlott küldeményként a fellebbezést és nem közvetlenül az ügyben eljáró belgrádi bíróságnál nyújtotta be, hogy minél tovább halogassa a kiadatást. Elismerte azonban, hogy kizárólag a bíróság mérlegelésétől függ, mennyit vár a beadványra.
A fellebbezés határideje hétfőn járt le.
A belgrádi bíráknak értelemszerűen meg kell várniuk a beadvány megérkezését, mielőtt elbírálják azt.
Hasonló módon próbálta hátráltatni a kiadatást három évvel ezelőtt a szintén háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök ügyvédje is, aki egy vidéki postahivatalban adta fel a fellebbezést. Ez utóbbi végül soha nem érkezett meg az illetékes bíróságra, noha az a szerb postától is jelentést kért a küldemény hollétéről. Karadzicot végül a fellebbezési határidő lejárta után négy nappal kiadták. A szerb törvények egyébként nem szabályozzák, hogy a bíróságnak ilyen esetben mennyi időt kell várnia, azt mindig maga mérlegelheti.
Az illetékes belgrádi vizsgálóbíró múlt pénteken döntött úgy, Mladic kiadható a hágai törvényszéknek. A fellebbezés elutasítása esetén a - kiadatás feltételeinek teljesülését megállapító - döntés jogerőre emelkedik. A határozatot továbbítják a szerb igazságügyi minisztériumnak, amely dönt a vádlott tényleges kiadásáról.

Mladicot népirtással és egyéb háborús bűncselekményekkel vádolja a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló ENSZ-törvényszék Szarajevó 43 hónapon át tartó ostroma, illetve Srebrenicában foglyul ejtett közel nyolcezer muzulmán férfinak és fiúnak a boszniai háború végén, 1995 júliusában történt lemészárlásáért. A 69 éves egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot múlt csütörtökön fogták el a vajdasági Lázárföld (Lazarevo) faluban.
Rasim Ljajic, az NT-vel folytatandó együttműködésért felelős szerb állami testület vezetője hétfőn elmondta, hogy felderítették: Mladic előbb három laktanyában rejtőzködött, majd 2002-től 2005 decemberéig egy belgrádi lakásban húzta meg magát, 2006 decemberében pedig a vajdasági Szentdemeter (Sremska Mitrovica) melletti Ljuba  faluba "költözött". A szerb hatóságok felderítették azt is, hogy ettől kezdve elfogásáig hol rejtőzködött: legalább három ilyen helyet ismernek a hatóságok, de a nyomozás érdekében nem nevezik meg azokat.
Milos Saljic közölte, hogy egyike lesz a Mladicot Hágában védő ügyvédeknek, a többiek személyéről még tárgyalnak.
Mladicot a háborús bűnöket vizsgáló szerb különleges törvényszék belgrádi fogdájában hétfőn meglátogatta két unokája, az ötéves Stefan és a tízéves Anastasija. Az előbbi életében először látta nagyapját, de a kislány is csak pár hónapos csecsemő volt, amikor Mladic bujkálni kezdett.
A Tanjug szerb hírügynökség szerint a hágai törvényszéken Mladic ügyében a holland Alphons Orie, a német Christof Fliege és a dél-afrikai Bakone Moloto alkotta bírói tanács jár majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!