Külföld

2011.05.04. 08:42

Abbász tanácsadója: a Hamásznak nem kell elismernie Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója arra kérte a közel-keleti ügyekben közvetítő nemzetközi erőket, tegyék félre azt a követelésüket, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász vezetői ismerjék el Izraelt.

MTI

Nabíl Saat néhány órával azelőtt beszélt erről szerdán az izraeli rádióban, hogy Abbász ciszjordániai kormánya - négyévi viszálykodás után - békemegállapodást ír alá az iszlamista Hamásszal, majd a tervek szerint közös kormányt hoznak létre. A Hamász régóta támadja Izraelt, és elítéli a tárgyalást a zsidó állammal.
A közel-keleti "kvartett" - az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország - követeli, hogy a Hamász ismerje el Izraelt, és mondjon le az erőszakról. Saat szerint e követelések "méltánytalanok, megvalósíthatatlanok és értelmetlenek". Mint mondta, a kvartettnek csak annyit kell tudnia, hogy a Hamász "tartózkodni fog az erőszaktól (...) és érdekelt a békefolyamatban".
A gázai Hamász-kormányzat külügyminiszter-helyettese, Gázi Hamad azt mondta az izraeli közszolgálati rádióban, hogy a palesztin megbékélési egyezmény azt jelenti, "rendet teszünk belső palesztin házunkban". "Valami újat akarunk, nem akarjuk folyton csak tárgyalásokra fecsérelni az időnket" - tette hozzá.
Matan Vilnai izraeli kabinetminiszter ugyancsak a közrádióban "porhintésnek" nevezte a palesztinok közötti békemegállapodást. "Az egyezmény után semmi sem fog változni, mert ez az egész csak porhintés, a Hamász és a Fatah semmiben sem ért egyet, s erre a legjobb példát a szuperterrorista Oszama bin Laden halála szolgáltatta" - mondta a hazai front védelmével megbízott miniszter.
Vilnai nyilatkozatában "Mahmúd Abbász tévedésének nevezte  a Hamásszal kötött egyezményt akkor, amikor az utóbbi pozíciója gyönge, s éppen ezért próbál közeledni a Fatahhoz". A miniszter szerint Abbásznak "az aláírás előtt világos nyilatkozatot kellett volna kikövetelnie a Hamásztól elsősorban Izrael elismerésére és a terrorizmus elítélésére vonatkozóan".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!