Külföld

2010.08.09. 16:31

Olaj került a tengerbe Mumbai közelében

Jelentős mennyiségű kőolaj került a tengerbe az India nyugati partvidékén fekvő Mumbai kikötővárosnál egy baleset következtében. A parti őrség nagy erőkkel küzd a folt terjedése ellen - közölték hétfőn az indiai hatóságok.

MTI

A szombati balesetben két teherhajó ütközött össze Mumbai kikötője közelében. Az egyik mintegy 3 ezer tonna olajat és olajszármazékot szállított, és a 12 tartálya közül kettő felhasadt. A hétfői tájékoztatás szerint óránként két tonna olaj került a vízbe, de később a szivárgás magától leállt. Az elmúlt hat órában nem folyt ki több olaj - mondta a parti őrség egyik illetékese. A két sérült tartályban 879 tonna olaj volt eredetileg, de még nem tudják, mennyi került a vízbe.
A hatóságok helikopterekről leszórt vegyszerekkel és más eszközökkel igyekszenek megakadályozni a folt terjedését. Mahárástra szövetségi állam környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy külföldi szakértőkkel is konzultálnak a legjobb módszerekről. A partvidék lakosait felkérték, hogy jelezzék, ha az olajfolt felbukkanását észlelik.
 A Dzsaváharlál Nehruról, a független India első miniszterelnökéről elnevezett városi kikötőt legalább szerdáig lezárták. A másik hajóról mintegy 250 konténer a tengerbe zuhant, s ezeket megpróbálják kiemelni, mert veszélyt jelentenek a kikötő forgalmára. A két hajó legénysége sérülés nélkül vészelte át az ütközést.
   

Ezek is érdekelhetik