Külföld

2010.06.17. 07:03

Tüntetés egy szegregáló zsidó iskolánál

FMH - Riadókészültségbe helyezték csütörtökön az izraeli rendőrséget, mert a délutáni órákban két helyszínen ortodox zsidók várhatóan jelentős számban fognak tüntetni - jelentette be Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő.

MTI

Jeruzsálemben és a Tel-Aviv melletti Bné-Berakban mintegy 10 ezer rendőr vigyáz majd arra, hogy az indulatosnak ígérkező megmozdulások ne csapjanak át zavargásokba. 
A tüntetők támogatásukat óhajtják kinyilvánítani a ciszjordániai Immánuel telep több tucat ortodox zsidó lakosa mellett, akik inkább börtönbe vonulnának, semhogy eleget tegyenek az izraeli legfelsőbb bíróság döntésének, amely kötelezte őket szefárd zsidó lányok beengedésére a helyi iskolába.
Az ortodoxok, akik egy Szlonin nevű haszíd szekta tagjai, egy éve nem hajlandók befogadni az általuk fenntartott iskolába szefárd (észak-afrikai és ázsiai eredetű), illetve nem ortodox tanulókat. A rasszizmussal vádolt mintegy nyolcvan szülőt hétfőn két heti elzárásra ítélte a legfelsőbb bíróság, amennyiben nem adják fel szegregációs magatartásukat.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán egy nyilatkozatában a törvény betartására szólított fel, és egyben szorgalmazta, hogy találjanak mindegyik fél számára kielégítő megoldást az ügyben. 
Simon Peresz államfő a rabbik legfelsőbb vezetésével tárgyal arról, hogy miként lehetne lecsillapítani a felfokozott kedélyeket. 
Egy izraeli újság az Arkansas állambeli Little Rockhoz hasonlította Immánuelt. Az amerikai városban az 50-es évek végén Dwight Eisenhower elnöknek a Nemzeti Gárdát kellett kivezényelnie ahhoz, hogy véget vessen a szegregációnak, és fekete tanulók is beléphessenek korábban csak fehérek számára fenntartott oktatási intézményekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!