Külföld

2009.09.02. 06:49

Tajvannak kényelmetlen a dalai láma jelenléte (frissítve)

FMH -Tajpeji tisztségviselők Peking nyomására arra kérték a tajvani látogatáson tartózkodó dalai lámát, hogy ne tartson nyilvános beszédeket és ne vegyen részt a média érdeklődésére számot tartó eseményeken a szigeten - közölte szerdán egy száműzetésben élő tibeti parlamenti képviselő.

feol.hu

Peking a tibeti vallási vezető látogatásának kezdetétől fogva hevesen tiltakozik a vizit ellen, mert attól tart, hogy nyilvános szereplései alkalmával politizálni fog.  
A tajvani kormány hozzájárult ugyan a dalai láma látogatáshoz, de az kényelmetlen számára, mert Ma Jing-zsou elnök hivatalba lépése óta Tajvan és Kína kapcsolatai folyamatosan javulnak, és a tajpeji vezetés nem akar ártani ezeknek.
A dalai lámához közel álló, tajpeji száműzetésben élő Khedrub Thondup elmondta: a hatóságok arra kérték a tibeti szellemi vezetőt, hogy mondjon le egy sajtóértekezletet, egy tízezer ember előtt elmondandó nyilvános beszédet, továbbá sajtóinterjúkat. Kérték azt is: ne reménykedjen abban, hogy találkozhat a tajvani felső vezetés tagjaival.
A dalai láma többször hangoztatta: azért látogatott Tajvanra, hogy vigaszt nyújtson a tajvaniaknak az augusztus eleji Morakot tájfun pusztításai miatt. Kedden is egy olyan szertartáson vett részt Kaohsziung városában, amelyen a természeti katasztrófa áldozatainak emléke előtt tisztelegtek. Nyilvános imáin tartózkodott a politikai jellegű kommentároktól, és nem találkozott még helyi tisztségviselőkkel sem.
Tony Vang, a tajvani elnök szóvivője hangoztatta, hogy Kína nem kérte Tajvantól a dalai láma látogatásának korlátozását. Úti programjának összeállítása teljes mértékben az ő döntésétől függ, a tajpeji elnöki hivatal pedig tiszteletben tartja azt - tette hozzá.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!