Külföld

2009.04.24. 07:47

Ezrek haltak és sebesültek meg Srí Lankán

Közel 6500 polgári személy meghalt és 14 ezer megsebesült a Srí Lanka-i kormányerők és lázadók harcaiban az elmúlt három hónapban - olvasható egy ENSZ-dokumentumban, amelyet a napokban köröztettek a colombói diplomáciai képviseletek között.

feol.hu

Az ENSZ nem tette közzé az áldozatok számát tartalmazó jelentést, de az egy külföldi diplomata révén eljutott pénteken az AP hírügynökséghez. Eszerint január 20-a óta legkevesebb 6432 polgári halottjuk és 13 ezer 946 sebesültjük volt a hadsereg és a tamil felkelők közötti harcoknak.
A negyedszázados polgárháború hevessége fokozódott az utóbbi hónapokban, amióta a kormányerők kijelöltek egy keskeny, mintegy húsz négyzetkilométeres tengerparti földsávot a harcok elől menekülő polgári lakosok számára, de a civilekkel együtt az elszakadásért küzdő Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szervezet fegyveresei is oda menekültek, és a hadsereg lázadók teljes felszámolására készül.
Hétfőn a hadsereg áttörte a lázadók egy hosszú földsáncát a korábban tűzszüneti övezetnek nyilvánított északkeleti sáv szélén, menekülésre késztetve több mint százezer polgári lakost. A felkelők szerint legkevesebb ezer civil halt meg ebben az összecsapásban, a vöröskereszt százakra teszi a halottak és sebesültek számát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!