Csirkepacal, utcabál és kannibálok

2019.05.20. 15:15

Park téri vigadalom Battyánban

A Celsius fokok meghaladták a borok maligánfokát: kellemes idő várta a népeket a gesztenyefák és a sátrak alatt. A napokban szinte még dideregtünk, de az időjárásfelelős a szombati rendezvényre igazán kitett magáért.

V. Varga József

A különdíjas Cifrakerti Cápák. Nándi szónoklata nyomán még az oklevél is a földre hullt

Fotó: V. varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat Park téri vigadalomra szövetkezett az össznépi főzőcske csapataival, valamint a nagyérdeművel. Nem először. Benépesült a Csíkvár téri park az elejétől a végéig, a színpadnál már mozgolódtak a fellépők. A hagyományőrző rendezvény védnöki tisztét Polyák István polgármester töltötte be, főszervezőként pedig Zakar János vállalkozó tűnt fel hol itt, hol ott a „kanyarban”.

A zsűri – Rácz Jenő nyugdíjas vendéglátós vezetésével – már a gasztronómiai alkotás folyamatát is végigkísérte mind a huszonhárom gárdánál, s végül megfontoltan mondta ki a végszót az ételekre.

A válogatott pörköltek vitték a prímet

A krónikás a bográcsok és üstök közti barangolása közepette, az éteknevek versenyében, Horváth Tibor szabad tűzi főző különítményének ítélte a pálmát bihardiószegi részeges sertésmáj névre hallgató kompozíciójukért. De ilyen verseny nem volt…

A Seuso Hegykör Egyesület zamatos borait a többiek között Simon István és Szentes János kínálta. „Abban a pillanatban debrői…” – a sátornál időt múlatók neten szörföző delikvensei azonnal elértették megjegyzésemet. Mi csak így hagyományosan, pohárból kóstolgatjuk a nemes nedűt, nem a „szívószál” segítségével – tódították nevetve.

A különdíjas Cifrakerti Cápák. Nándi szónoklata nyomán még az oklevél is a földre hullt
Fotó: V. varga József / Fejér Megyei Hírlap

A főzőverseny ítészei végül salamoni döntést hoztak: mindenki a dobogón végzett. Nyolc-nyolc arany- és ezüst­érmet, illetve hét bronz­érmet osztottak ki. Álljon itt most az „aranyosok” névsora: Fakukacok, Pici Show, CsakCsajok, Sárrét, Bajnok, Horváth, Cifrakerti Cápák, Sárréti Ízőrzők.

A Fakukacok ízletes hentestokányukkal egyúttal a fődíjat is bezsebelték, a különdíj pedig a Cifrakerti Cápáknak dukált, csülökpörköltjükkel a legtöbb adományjegyet ők gyűjtötték. A cápák szószólója, Nándi még egy veretes beszédet is kanyarított az elismerés örömére, bár a nézőtérről néhányan lehűtötték lelkesedését: „Komám, ne szónokolj, inkább főzzél!” (Bár néha mintha a főzzél kifejezés helyett az igyál hangzású biztatást vitte volna tova a szellő a fák alatt…)

A hangulatra nem lehetett panasz. A színpadi fellépők sorát Vesztergám Miklós tárogatóművész nyitotta, majd a Tilinkó zenekar, a Csiribiri együttes és a Happiness Táncegyüttes következett. Délután a Dupla KáVé és Köteles Cindy koncertezett, majd Tarnai Kiss László nótázott, este pedig az Animal Cannibals zúzott, az utcabálon Csőgör Zsolt húzta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában