Már kiskorában elkezdik a nevelését

2019.10.15. 10:00

Hárommillió forintot ér egy vakvezető kutya

Megrendezték Budapesten a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége vakvezetőkutya-kiképző központjában az első kölyökkutya-nevelő nyílt napot. A nyílt napon igazán nemes céllal ismerkedhettünk meg, ami nem más, mint egy leendő vakvezető kutya felnevelése egy kölyöknevelő program keretében.

Nagy Marietta

Nem csak munkából áll a világ. A vakvezető kutyáknak is jár a játék Fotók: Nagy Marietta

A programra olyan emberek jelentkezését várják, akik nyolchetes koruktól egyéves korukig nevelik a kiskutyákat, majd az ebek bekerülnek a kiképzőprogramba, ahol elsajátítják a későbbi feladataikat. Rózsa Katától, az MVGYOSZ kölyöknevelési programjának vezetőjétől megtudtuk, hogy a leendő gazdák feladatai közé tartozik, hogy a fejlődésben lévő kutyákat minél több dologgal ismertessék meg, hiszen később ők lesznek a vakok társai, akik segítenek a világtalan embereknek a mindennapokban. A nevelők segítséget kapnak a kiképzőktől már az első pillanattól fogva.

A kiképzett kutyát térítésmentesen kapják a vakok

Akik jelentkeznek azok átesnek egy szóbeli interjún is, ahol kiderül: milyen a család, milyen kutya illik hozzájuk. Ezután megkapják a kicsit, aki úgy hagyja el az intézményt, hogy két oltással rendelkezik, és megkapta a féreghajtó tablettát is. Kap még a gazdi egy alapcsomagot, ami tartalmaz nyakörvet, pórázt, hámot és egy azonosító tanuló igazolványt is. A kiképzőközpont jó minőségű táppal is ellátja a kutyusokat és nevelőjüket. A tanuló kutya ingyen utazhat, illetve bemehet különböző intézményekbe, bevásárlóközpontokba is, hiszen ezeken a helyeken is helyt kell állnia a későbbiekben.

Nagyon fontos, hogy ezeket a kutyákat bent kell tartani a lakásban, ott kell őket nevelni. Persze az nem zárja ki, hogy amikor a nevelő nincs otthon, a kertben legyen a kutya. Ilyenkor biztosítani kell, hogy ne tudjon sehol kibújni, ne egyen meg semmi rá veszélyeset. Az éjszakákat ugyanakkor a lakásban kell töltenie, az emberek társaságában. Hangsúlyozták, hogy minél többször kell tömegközlekedési eszközön vinni a kutyát, hogy azzal megismerkedjen, ne féljen tőle. Hozzá kell szoktatni különböző állatok társaságához is, hogy ne tartson tőlük, illetve a későbbiekben ne vonják el a figyelmét, amikor dolgozik.

Nem csak munkából áll a világ. A vakvezető kutyáknak is jár a játék Fotók: Nagy Marietta

A kiképzőközpont igény esetén szobakennelt is biztosít a lakásba szoktatáshoz és a szobatisztaság kialakításához. A kutyákat már az előtt elkezdik a szobatisztaságra szoktatni mielőtt nevelőhöz kerülnek. Talán ez az egyik legfontosabb, amit meg kell tanulniuk a kölyöknevelési időszak alatt, hogy mikor és hol végezhetik el a dolgukat, mert egy vak ember nehezebben tud takarítani utánuk. Tehát a kölyöknevelő programba olyan emberek jelentkezését várják, akik ingergazdag környezetben tudják nevelni a kutyákat, esetleg még a munkahelyükre, iskolába is el tudják vinni magukkal. Nem ajánlják azonban pici gyerek mellé, másik kölyökkutya mellé, vagy ha nincs annyi időnk, amennyit foglalkozni kell egy kölyökkutyával.

Rózsa Kata adott tájékoztatást az érdeklődőknek

Többször felmerült az a kérdés, hogy miként lehet majd elválni egyéves korukban az általunk nevelt kutyától.

A következő válasz hangzott el rengetegszer: ilyenkor arra kell gondolnunk, hogy ez a kutya valaki társa lesz a későbbiekben, valakinek segíteni fog a mindennapjaiban. A leendő nevelők adják meg azokat az alapokat, amivel később a kiképzők dolgozni tudnak. Arra kell gondolni, hogy ezzel a kutyával fogunk segíteni valakin, hogy ennek a kutyának később ez lesz a munkája, az élete, mert ők valóban hűséges társak.

Egy labrador leghamarabb másfél éves korára lesz vakvezető kutya, ekkor kerül látássérült gazdához. Ekkorra már több vizsgán is meg kell, hogy feleljen a kutya. A kiképzés végén a leendő gazdájával egyhetes összeszoktatás, majd két hónap lakóhelyi átadó után közlekedésbiztonsági vizsgát tesznek.

Ha ez sikerült, hivatalosan is vakvezető kutyává válik. Ekkor a kutya értéke hárommillió forint, de az állatot térítésmentesen kapják a látássérültek, akik számára felbecsülhetetlen értékkel bírnak ezek az ebek.

Olyan is előfordul, hogy az eb a megfigyelési vagy a kiképzési időszakban nem felel meg a szigorú követelményeknek. Ilyenkor a nevelő család örökbe fogadhatja az általa nevelt kutyust.

Akit bővebben is érdekel a téma, az az MVGYOSZ honlapján talál részletes tájékoztatást a nevelőprogramról és a csatlakozás feltételeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában