koraszülöttek világnapja

2017.11.14. 20:43

A lila szín a koraszülötteké: a november róluk szól Enyingen

Ma átlagosan a hazai élve születések mintegy 8,3 százaléka koraszülés, amely a gyermek testi és szellemi fejlődésének kockázatát hordozza magában orvosi, pszichés, kognitív és szociális szempontból is.

Szanyi-Nagy Judit

Az alkalomhoz illő, Vései László cukrász által készített lila torta is hatalmas sikert aratott az enyingi pedagógiai szakszolgálathoz valamilyen úton-módon kötődő gyermekek és szüleik, kísérőik körében Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A csaknem minden tizedik kisbabát érintő koraszületés kiváltó okait sok esetben nem lehet egyértelműen meghatározni. A tudomány mai állása szerint a terhesség alatti dohányzás, az anyák alultápláltsága, az életkor (16 év alatt és 40 év felett), valamint a méhen belüli eszközök is „elősegítik” a koraszülést, de a magzati fejlődési rendellenességek egy része is hozzájárulhat ehhez.

Kik a koraszülöttek?

Koraszülöttnek azokat a babákat nevezzük, akik a terhesség 24–37. hete, tehát a hatodik és a kilencedik hónap között jönnek világra, a 40. hét helyett.

Milyenek az életkilátások?

A 24. héten születettek egészséges életben maradási esélye 10 és 15 százalék között mozog. A koraszülöttek fájdalmat, légzési nehézséget tapasztalnak, az idegrendszerük még éretlen és sérülékeny – különösen a 28. hét előtt. Azonban az életszínvonal javítására már korszerű eszközök állnak az orvostudomány rendelkezésére: ilyen például a tüdőérlelő injekció.

Pedagógiai szakszolgálat

– A pedagógiai szakszolgálat életében zömében a koraszülöttek fordulnak meg, mivel a koraszülés következményeként jelennek meg azok a rendellenességek, amelyeknél szakemberre van szükség. A szakszolgálat nemcsak a gyermeket, de a családot is támogatja. Ez magában foglalja azt a krízishelyzetet is, amely az elfogadást nehezíti meg; de a szakemberek a fejlesztőeszközökben is segítséget tudnak adni az érintetteknek – tudtuk meg László Péternétől, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Enyingi Tagintézményének vezetőjétől.

László Péterné pedagógiai szakszolgálati vezető Fotó: SZNJ

A korai fejlesztés nullától hatéves korig, az óvodai ellátás kezdetéig biztosítható. Ha a gyermek valamely oknál fogva nem tud iskolába menni, a pedagógiai hálózatban más szakember veszi át az ellátó feladatokat. A legjellemzőbb mégis az, hogy a családok hároméves korig veszik igénybe a szakszolgálat segítségét, mert a gyermek integrálható lesz az óvodába. Ez is a korai fejlesztés célja: a minél korábbi diagnosztizálást követően a gyermek a lehető leggyorsabban kerüljön szakemberhez – ezzel nagyobb esélyt kapva a későbbi boldogulásra – mondja a szakértő.

Az alkalomhoz illő, Vései László cukrász által készített lila torta is hatalmas sikert aratott az enyingi pedagógiai szakszolgálathoz valamilyen úton-módon kötődő gyermekek és szüleik, kísérőik körében Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Egy nap a koraszülöttekért Enyingen

November 17-e a koraszülöttek világnapja. Ezen, az idén péntekre eső napon minden lilába borul: a résztvevők ezzel a színnel igyekeznek felhívni a figyelmet a sokakat érintő helyzetre, és arra, hogy bizonyos esetekben az egészségtudatos életmóddal megelőzhető a baj.

Enyingen ezúttal kedden szerveztek rendezvényt a koraszülöttek világnapja alkalmából. A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Enyingi Tagintézménye és a Lurkó Kuckó Egyesület szervezésében megvalósult eseményt főként adományokból rendezték meg, a résztvevők számára ingyenesen. A tavalyi, nagy sikerű játszóház és a fejlesztéshez szükséges eszközök idén is a gyermekek és szüleik rendelkezésére álltak, ám a színház helyett ezúttal a Pitypang zenekar adott egy remek hangulatú koncertet.

Az idei volt az első alkalom, hogy a világnappal párhuzamosan egy másik eseménybe is belefogtak: a helyszínen gyűjtést szerveztek a kislángi Széchenyi Benett számára. Így a befolyt adományok nagy részét nem a családi nap színvonalának további emelésére, hanem inkább a beteg kisfiú támogatására fordítják.

– Szívmelengető, hogy akikkel szervezőként kapcsolatba kerültem, azonnal elvállalták a segítségnyújtást. Van, aki az étkeztetésben, más az utaztatásban segített. Mellénk állt Enying és Lajoskomárom önkormányzata, egy bank, illetve további adományokat is kaptunk – mesélte László Péterné szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában