Az önzetlenség csúcsa

2019.11.29. 07:00

Emberéletek százait mentik – Véradóünnepet tartottak Fehérváron

A sokszoros véradókat ünnepelték vacsorával, zenével, ajándékokkal és oklevelekkel csütörtökön a Hotel Magyar Királyban.

Palocsai Jenő

Bodnár András nem kevesebb, mint 145 alkalommal adott vért, ezért Szücsné Szigeti Hedvig szervezeti elnök is gratulált neki Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Fejér megye véradó ünnepségét a Vöröskereszt kezdeményezésére szervezik meg minden évben, november 27-én, a véradók ünnepéhez kapcsolódva.

Szücsné Szigeti Hedvig, a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezetének elnöke a hotelben tartott eseményt megelőző percekben elmondta: „a véradók számunkra mindennapi hősök, akik újra meg újra adakoznak, feladva a szabadidejüket azért, hogy ismeretlen embereknek segítsenek. Úgy gondoltuk, hogy kell lennie egy ünnepnek, ahol a Vöröskereszt mond köszönetet az áldozatért. A véradóink igazán megérdemlik ezt, hiszen mi az év 365 napján csak segítséget kérünk a rászoruló emberek nevében, ezért kell lennie legalább egy napnak, amikor adunk is valamit, a köszönő szavakon túl.” A vacsorához terített asztalok körül olyan emberek ültek, akik ötvenszer vagy többször adtak már vért, megmentve ezzel háromszor annyi életet.

Bodnár András nem kevesebb, mint 145 alkalommal adott vért, ezért Szücsné Szigeti Hedvig szervezeti elnök is gratulált neki
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér megyei Vöröskereszt elnöke, Szücsné Szigeti Hedvig elmondta, hogy a véradás szervezése során nagyon fontos a véradók megszólítása, az, hogy ők egyre többen legyenek, és ha meglátják az SMS-t a telefon kijelzőjén, akkor azonnal induljanak, hogy ott legyen a vér időben, ahol szükség van rá. Ahhoz, hogy egy vagy két egységnyi, életet jelentő folyadék, illetve abból alkotott vérkészítmény eljusson a rendeltetési helyére, nagyon komoly, összehangolt munkára van szükség. Ebben dolgoznak együtt a Vöröskereszt és az önkéntes véradásszervezők, valamint az országos vér­ellátó munkatársai. De a sok szakember és munka, amely a véradás mint esemény mögött áll, semmit sem ér, ha nincs ott a legfontosabb, maga a véradó.

Ahogy korábban, úgy napjainkban is a 40 év feletti korosztály adja a véradók népes táborának gerincét. Fontos lenne a fiatalabbak bevonása is, hiszen vér csak 65 éves korig adható, és mivel több kizáró betegség is van, így a kor előrehaladtával egyre kisebb az esély arra, hogy az idősebb korosztály alkalmas legyen erre az „áldozatra”. A szakemberek minden lehetséges eszközt és felületet kihasználnak, hogy elérjék a fiatalokat, és vannak is biztató jelek, de egészében nehéz őket mozgósítani.

Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai igazgatója megköszönte az áldozatot a megye véradóinak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megyénk 2019-ben 19 ezer 500 véradást vállalt fel, de a donorok száma ennél lényegesen kevesebb, hiszen sokan vannak a véradók között, akik visszatérők, akik akár 56 naponta is adakoz(hat)nak. A tegnap esti eseményre éppen őket hívták. A zenével és énekkel tarkított ünnepi műsor vendégei olyan véradókból kerültek ki, akik ötvenszer vagy annál többször mentettek már életet.

A köszönő szavakon túl – melyet Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai igazgatója is tolmácsolt – vacsorát, ajándékokat és oklevelet is kaptak az önfeláldozó donorok, akik közül kiemelkedik Bodnár András: ő nem kevesebb, mint 145 alkalommal adta le azt a mintegy négy deciliter vért, amivel egymaga emberi életek sokaságát mentette meg az elmúlt évek során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában