Nem ördög, de festik!

2018.11.14. 07:00

Az utakra festett jelek ősszel még fontosabbak

A késő délutánra sötétbe burkolózó táj és az esetlegesen megjelenő köd sem könnyíti meg az utakon közlekedők dolgát.

Szanyi-Nagy Judit

Novemberben befejeződtek a felfestéssel kapcsolatos munkálatok, a folytatás majd csak tavasszal következik

Fotó: FMH Archív

A helyzet akkor fokozódik igazán, amikor azt sem tudjuk, valóban a jó sávban haladunk-e, mert az útburkolati felfestések nem látszódnak. Mindenesetre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai ebben az évben is tettek azért, hogy a láthatóság hiánya miatt ne következhessenek be balesetek: Fejér megyében idén közel 100 ezer négyzetméternyi területen (ebből saját kivitelezés 38 ezer, külső vállalkozó segítségével 54 ezer négyzetméter) erősítették meg, festették fel újra a szükséges útburkolati jeleket. Ez a jelek több mint egyharmadát, közel felét foglalja magában – mondta el lapunknak Molnár István megyei igazgató.

Nagyon kopott jelek már nem fordulhatnak elő Fejérben

A „statisztikán” túl persze az is érdekelt bennünket, mely útszakaszokat érintette a művelet, vagy hogy mikor számít rossz minőségűnek egy felfestés.

– A mindennapi gyakorlatban elsősorban azokat az útburkolatjel-felfestéseket erősítjük meg, ahol a kopás annyira jelentős, hogy a jel láthatóságával már komoly probléma van. Persze ilyenkor sem mellékes szempont az úthálózat hierarchiája: a legfontosabb, hogy az autópályákon jól láthatók legyenek a jelek, ezeket követik a főutak, majd a nagyobb és a kisebb forgalmú mellékutak. De a forgalombiztonságban betöltött szerep is fontos tényező: egy gyalogátkelőhely vagy egy stopvonal a hierarchia csúcsán helyezkedik el, szemben a terelővonallal – magyarázta Molnár István, hozzátéve: a csaknem százezer négyzetmétert lefedő munkálatoknak köszönhetően nagyon kopott „kiemelt” útburkolati jel már nem fordulhat elő Fejérben.

– Ha mégis tudomásunkra jutna egy ilyen, azt legközelebb tavasszal fogjuk újrafesteni – mondta. A burkolati jelek kopása értelemszerűen nagyban függ az igénybevételtől: ott, ahol kanyarodó járművek vannak, vagy jelentősebb a (mezőgazdasági) forgalom, gyorsabban kopnak a jelek. S bár ezeket folyamatosan monitorozzák a szakemberek, a nagy igénybevétel hatására akár néhány hónap alatt is el tudnak szennyeződni a felfestések, folyamatos problémát okozva.

Novemberben befejeződtek a felfestéssel kapcsolatos munkálatok, a folytatás majd csak tavasszal következik
Fotó: FMH Archív

Figyelik a lakossági bejelentéseket

Fejérben többek között Székesfehérvár átkelési szakaszán, az M7-es autópálya teljes hosszában, a 81-es és a 7-es számú főutakon, valamint például a soponyai és kálozi mellékúton erősítették meg a jeleket a Közút munkatársai. Mint az igazgató elmondta, az útburkolat állapotával, ezen belül a burkolatfestéssel kapcsolatban is sokan juttatnak el hozzájuk észrevételeket. Ezeket a lakossági bejelentéseket folyamatosan figyelik, ha pedig jogos az igény – mert a felfestés valóban alig látható és a szakasz is a prioritást élvezők egyike –, az illetékesek mielőbb nekilátnak a probléma orvoslásának. Nem mellesleg az igényt az [email protected] e-mail-címen és a társaság telefonszámán is jelezni lehet.

De mi a helyzet az önkormányzati tulajdonban lévő utakkal? – szegeztük a kérdést Molnár Istvánnak. Tőle tudjuk: a Fejérben mintegy 6500 kilométert kitevő, önkormányzati kezelésű utakért teljes mértékben az adott önkormányzat felel mint a szakasz üzemeltetője, fenntartója. Ez alapján ők végzik vagy végeztetik az útburkolati javításokat, a téli üzemeltetést s így a burkolati jelek felfestését is. Ha ennek hiányában baleset történik az adott útszakaszon, hivatkozni lehet a kapcsolódó jogszabályra. Az ugyanis kimondja: a közutat olyan állapotban kell tartani, amely biztonságos közlekedésre alkalmas. Ennek pedig értelemszerűen szükséges feltétele az útburkolati jelek jól látható megléte is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában