Magyaralmás

2019.08.22. 08:00

A megye 7 csodája: domb a falu szélén

A 81-es főúttól északnyugatra fekszik a település, melyhez egy szinte mindentől különálló hegy is tartozik, a Tóhely domb.

Palocsai Jenő

Fotó: FMH-archív

A település korábban egy védett völgyben húzódott meg, ám az ott lakók és az oda-, illetve visszaköltözők száma szépen gyarapodik, így az újabb utcák már a főút felé nyúlnak. Mellettük nem messze magasodik ki a Tóhely domb, ami annyira harmonikusan illik a tájba, hogy naponta elmehetünk mellette, és mégsem vesszük észre.

Fotó: FMH-archív

A régi időkben egy hatalmas tó hullámzott itt Zámoly és Csákvár közé ékelődve. Nagyon összetett a hely, ugyanis míg az északkeleti oldalon egy murvabánya éhes gépei falják a hegyet, addig másutt fenyőerdő borítja, melyet még a TSZ ültetett. Az átellenes lejtőn pedig a szőlőhegy utolsó, kitartó gazdái viaskodnak az elemekkel. A most feltörő generációk nem akarnak szőlővel bíbelődni, pedig, ha csak egyszer kimennének a Tóhely dombra, és a kapanyélre támaszkodva végighordoznák tekintetüket a természet erői által épített kilátóból, azonnal megragadná őket a panoráma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában