Kert

2012.12.11. 20:18

Régi körtefák csemetéi

Etyek - Az elmúlt napokban elhunyt Daniss György gyümölcsfamentőtől vásárolta meg Hegedűs Imre azt a száz facsemetét, amelyet a hétvégén elültettek a Józsefi dűlőút mentén. A fák élő "kövületek". Azazhogy már nem.

Zsohár Melinda

Országos akció folyik egyre több helyütt a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfa fajták megmentése érdekében. Számos helyen a szűkebb régió öreg fáit keresik fel, hogy oltványként szaporítsák vissza őket, s nagy kincs, ha az idős tulajdonos emlékszik nevére, külsejére, felhasználási formájára a gyümölcsnek. Évtizedeken át éppen az új nemesítésű gyümölcsfákat preferálták. A lelkes amatőr kertészek büszkén mutogatták őket, nem beszélve a hatékonyságra és gazdaságosságra törekvő nagy ültetvényekről. Most azonban az őshonos fajták reneszánszát éljük, s a minél kevesebb vegyszerrel is ellenállóságot mutató fajtákat szaporítanánk vissza.

 

 

A hozzánk küldött képen a fát kötözi Geszti Zsuzsanna és Pintér István, mögöttük áll Szána Ágnes (Fotó:  A szerző felvétele)

A Bicskei Mezőgazdasági Zrt. Etyek-Ödönmajor közelében száz körtefát ültettek el a hétvégén, az egykorvolt akácos helyén. Egy időben kivágták a termőtáblák melletti fasorokat, arra hivatkozván, hogy feleslegesek, s a nagy gépek közlekedését, munkáját akadályozzák. Csakhogy a porviharok, erős szelek ellen igenis védelmet nyújtottak ezek a spalétok, s szépségük, oxigénkibocsátásuk sem volt hiábavaló, mondta el Hegedűs Imre ügyvezető igazgató. A benzingőzzel nem megfertőzött gyümölcsfák pedig egyenesen üdítőek, látványnak is, valóságosan is. Persze csak ezek az igénytelen őshonos fajták bírják azt, hogy nem gondozzák őket, csupán a Jóisten tekint le rájuk. Nos, ezért vadásszák a régi genetikai állományt hordozó példányokat egyre többfelé. Csak néhány fajta az etyeki harmincból: árpával érő, piros Vilmos, téli, arabitka, vaj, kármán, vérbélű, basa, császár, solti citrom, kedves, boldogasszonyugri. 

Daniss György 50-60-70 éves vén fákról vágott ágakat szemezett vadkörte alanyokra, az etyeki készlet az ő keze alól került ki. A három hete elhunyt kertész emlékének is szentelték a vasárnapi faültetést. "Mindenki tud fát ültetni!", mondták Hegedűs és barátai, munkatársai, míg a zsenge csemetéket a földbe helyezték. Nem kell különleges szakértelem hozzá. Tizenkét méterenként fúrtak-ástak gödröt, vadvédő hálóval borították a törzseket, akácfakarót tettek melléjük támasznak. Jöhet a tél, s a termékenyítő tavasz! 

Etyeken az önkormányzat is már évek óta fákat ültet családokkal, civilekkel az utak mentén, többségüket táblával ellátva, az "örökbefogadók" nevével. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!