Hírek

2011.05.17. 18:12

Vizsgaközpont menekülteknek

Bicske - Akkreditált számítógép-használói vizsgaközpont alakult a menekülttáborban. Sokak összefogása kellett ehhez.

S. Töttő Rita

- A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság  és a Migrants Help Magyarország Egyesület között fennálló együttműködés eredményeként  néhány napja akkreditált ECDL központ alakult a bevándorlási hivatal bicskei befogadó állomásán. Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) megszerzését célzó képzés és vizsgáztatás angol nyelven zajlik, hazánkban menedékjogot nyert külföldiek számára - mondta el lapunknak Hős Sándor, a tábor vezetője.
  - A történet úgy indult, hogy a hazai menekülttáborokból kikerültek egy csoportja, mind afrikaiak, nemrég ECDL bizonyítványt szereztek egy pesti vizsgaközpontnál.  A kérdésre, hogyan szánták el magukat erre, egyikük Mahatma Gandhi híres mondását idézte: Be the change you want to see,  azaz: Légy a változás, amit látni akarsz - emlékezett vissza a kezdetekre az igazgató.  
 Ugyanez a Sierra Leone-i fiatalember,  James Peter,  azóta létrehozta a Migrants Help Magyarország Egyesületet (Mighelp), amelyet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, annak megalakulása óta támogat.  Ennek legújabb eredménye a május 12-én alakult akkreditált ECDL vizsgaközpont.
 Az első tanfolyam már  idén márciusban elindult, mostantól azonban hivatalos vizsga is tehető helyben.  A résztvevők a bicskei tábor lakói, akik beszélik az angol nyelvet és kellően elszántak a tanulásra.
 Az órákat és a vizsgákat önkéntes tanár, illetve akkreditált vizsgabiztos tartja angol nyelven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!