Hírek

2013.07.25. 22:00

Perek, indulatok

Gárdony - Ritka dolog, hogy egy jogvégzett ember - esetünkben egy ismert fehérvári ügyvéd - utcai demonstrációval próbálja kivívni igazát. Csütörtökön a polgármesteri hivatal bejárata előtt osztogatta nyílt levelét.

Zsigó Ferenc

Az előzmények 2009-re nyúlnak vissza, a történet lényege, hogy Sárkány Márta és családtagjai vállalkozásban működtetik a városi bölcsődét, az önkormányzat tulajdonában lévő épületben. Az együttműködés keretében a működtetéshez az önkormányzat is hozzájárul, az erre vonatkozó megállapodás 2014. augusztus végén viszont lejár. A Sárkány család az ellátási szerződés módosítását kezdeményezte, erről az önkormányzat 2011. március 2-án tárgyalt is, aztán történt valami, ami a viszony elmérgesedéséhez vezetett. Bírósági tárgyalások következtek, rendőrségi feljelentés ismeretlen tettes ellen egy irat - a módosított megállapodás - titokzatos eltűnése miatt.

- Az ülősztrájkot egy okirat kiadásáért indítom, amelyet az önkormányzat aláíratott, majd azóta is titkolja és jogellenesen visszatartja, arra hivatkozva, hogy a polgármester úr úgysem írta alá - mondta csütörtökön reggel a polgármesteri hivatal előtt Sárkány Márta. Az ügyvédnő hozzátette: - Bár ügyvéd vagyok, egyetlen hatóságnál (Fejér Megyei Kormányhivatalnál, a Gárdonyi Rendőrkapitányság, ügyészség), de még a Dunaújvárosi Járásbíróságnál sem értem el, hogy a papírt kiadják részemre. 2012. áprilisa óta minden erőfeszítésem ellenére nem tudtam megszerezni az okiratot. Itt már nem az a lényeg, aláírta-e a polgármester, vagy nem. Álláspontom szerint jogunk van bemenni a polgármesteri hivatalba, és jogunk van megnézni a saját szerződésünket, jogunk van abból másolatot, vagy eredeti példányt kikérni.

Sárkány Márta a hivatalnál (Fotó: Zsigó Ferenc)

A hivatalba 8 órára érkező polgármester is kapott a testületnek címzett nyílt levélből, melyben egyebek mellett az alábbiakat írja Sárkány Márta: "Az ügyet a gyanú árnyéka lengi körül. Kérem, ennek eloszlatása érdekében levelem kézhezvételétől számított 15 percen belül adja ki számomra a Sárkány-Vár Bölcsőde Nonprofit kft. ügyvezetése által aláírt, Sántha Tibor (a hivatal jogi irodájának vezetője - a szerk.) által szerkesztett, ellátási szerződés módosítása megnevezésű okiratot. Ez esetben bebizonyosodna, hogy a bíróság látatlanban is helyes következtetésre jutott, ön (azaz a polgármester - a szerk.) igazat mondott, a két köztisztviselő nem követte el a hamis tanúzás bűncselekményét, az önkormányzat képviselő-testülete és polgármesteri hivatala továbbra is méltó a közbizalomra, és a rendőrség jogi tévedése ellenére valóban nem történt bűncselekmény. Bízom abban, hogy mindez így van. "

Némi magyarázat a fentiekhez: a bíróság elfogadva a polgármester és a hivatal dolgozóinak vallomását, nem kérte ki az okiratot és elutasította a felperese keresetet; a rendőrségen okirattal visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést követően a gárdonyi kapitányság nem jelentett be elfogultságot és a nyomozást megtagadta.

Kerestük a jegyzőt (szabadságon van), az aljegyzőt (szabadságon van), majd bekopogtunk a jogi irodavezető, Sántha Tibor irodájába, s kértük tőle, mutassa meg az okiratot, melyről Sárkány Mártáék állítják, hogy hat példányban aláírták és várták, hogy a polgármesteri aláírás után kapjanak belőle.

- Ne hozzon kellemetlen helyzetbe, keresse a polgármester urat! - hangzott a válasz.

Tóth István már a hivatalba érkezésekor ígérte, hogy felhív minket, s ez az ígért időpontban meg is történt. A polgármester elmondta, hogy a Sárkány családdal régóta vitában állnak a finanszírozás ügyében, az iratot ő nem írta alá, a tervezet a jegyzőnél elakadt , mert nem felelt meg a formai és tartalmi követelményeknek.

- Én egy szerződést csak akkor írhatok alá, ha azt az érintett bizottságok és a testület jóváhagyta, a jegyzőtől azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem iktattuk, nincs ilyen dokumentum - mondta Tóth István. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz jövő szeptembertől, és igaz-e, hogy a református egyház működtetné a bölcsődét, a polgármester elmondta, valóban felmerült ez a gondolat, de döntés még nincs.

- Meg fogjuk oldani az ellátást, hiszen ez önkormányzati kötelezettség - zárta szavait Tóth István.

Tájékozódásunk, beszélgetéseink alapján az feltételezhető, hogy a pénzügyi vitán túl az a legfőbb gond, hogy az eltűnt módosítási tervezet - amelyet tájékoztatásul megküldtek e-mailben Sárkányéknak, és amit ők hat példányban aláírtak - 2020. márciusáig szólóan  hosszabbította volna meg az együttműködést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!