Hírek

2016.07.05. 13:54

Hogyan csináljunk kamu telefonkönyvvel 44 milliós hasznot?

Székesfehérvár – Immár közel négy éve folyik egy per a Székesfehérvári Járásbíróságon, melynek szokatlanul magas, 1600 sértettje van. De ez a szám 80 ezer is lehetne...

Kocsis Noémi

A Tbf Intermédia Kft., illetve a T&Cs 2002 Kft. tulajdonosaival szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további bűncselekmények miatt folyó per iskolapéldája lehetne annak, mennyire könnyű „bepalizni” egyes vállalkozásokat, hogy akár nem létező szolgáltatásokért fizessenek.

A Tbf, majd utána a T&Cs 2002 kft-ket alapító két magánszemély módszere ugyanis egyszerűségében volt eredményes: a sok kicsi sokra megy ősi elvét követték. A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádiratában foglaltak szerint az I. és II. r. vádlottak 2011.-ben megvásárolták mintegy 100.000 cég adatát, majd a III., IV. és V.r. vádlottak nevére két céget alapítottak anélkül, hogy a cégek tényleges irányítását ők végezték volna. Ezután megszerkesztettek egy előfizetői szerződést és egy díjbekérő számlát, s egyszerűen kipostázták azt  80.000 cég részére kipostázták – vállalva, hogy a megrendelő cégek adatait internetes oldalon telefonkönyvben, illetve más kiadványokban megjelentetik. Az internetes oldalak azonban nem működtek, a vádlottaknak eleve nem állt szándékukban létrehozni az ígért felületeket. A kipostázott szerződések alapján a vádlottak közel 1600 céget ejtettek tévedésbe, egyenként kb. 28 ezer forint erejéig, így mintegy 44 milliós bevételre tettek szert. Kis „mi lett volna, ha”számolós  játékunk alapján azonban ez akár 22 milliárd is lehetett volna, ha a megkeresett 80 ezer cégvezető igen nagy része nem óvatos, vagy érdektelen

A keddi tárgyalás szereplői, a vádlottak nélkül Fotó: Molnár Artúr

Az ügyben egy velencei férfi bejelentése alapján csalás miatt egyébként még 2011 tavaszán kezdett nyomozni  a gárdonyi rendőrkapitányság. Az eljárás során derült ki, hogy egymással párhuzamosan több bejegyzett kft. is hasonló profil álcázásával csal ki különböző összegeket a megkárosítottaktól, valamint hogy az elkövetett csalásokban közreműködők egy családhoz tartoznak - adott hírt az esetről az egyik vezető hazai hírportál akkoriban. A gárdonyi nyomozók 2011 végén két csalót elfogtak, ahogy az ügy másik, büntetett előéletű, elfogásakor is több büntetőeljárás alatt álló gyanúsítottját, egy 35 éves szigethalmi férfit is, aki a nyomozók feltételezése szerint a csalások elkövetését a háttérből irányította. A csalások értelmi szerzője viszont az a 42 éves, házi őrizetbe vett balatonszárszói férfi volt, akit budapesti lakásán fogtak el 2012 februárjában. A két kamucég bankszámlájára utalt összegeket mindig ő vette fel pénzkiadó automatáknál.

A Székesfehérvári Járásbíróság keddi soros tárgyalásán felolvasott tanúvallomások szinte megegyeznek és igen jellemzőek. A legtöbb megkeresett cégtulajdonos anélkül utalt közel 30 ezer forintos összeget a vége számlájáról azonnal, hogy egyáltalán utána nézett volna a Magyar telefonkönyvet lelkese propagáló cégnek, s hónapokig az sem foglalkoztatta őket, megvalósult-e a teljesítés. A kamucég alapítói ráadásul jól is időzítettek: december közepén küldték a díjbekérőket, amelyeket - valószínűleg a közelgő ünnepekre tekintettel - a legtöbb felszólított még év vége előtt be is fizetett, majd egy hónapig nem ment a dolog után, arra számítva, egy telefonkönyv megjelentetésének amúgy is hosszabb idejű átfutása van. A sértetteknek csak akkor kezdett "leesni", hogy valami hibádzik, mikor a beígért internetes telefonkönyvből nem lett semmi, a TBf kft. elérhetetlenné vált, majd az interneten utána nézve több aggasztó információ is kiderült róla. A Tbf kft. ügyeit egyébként a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta és a megtévesztő reklámjai miatt 1 millió forintra megbírságolta. Az elmarasztalt vállalkozásnak már a díjbekérői is igencsak kétségesek voltak: áfát alkalmaztak, s tevékenységi körükben a telefonkönyvkiadás nem is volt feltüntetve. Hogy a most folyó perben mennyi büntetést kapnak majd, talán ősszel, a per folytatásában derülhet ki, bár -tekintettel a sértettek nagy számára, s így az ügy elhúzódására - az ítélet még jócskán várat magára. A tárgyalásokon az ügy szereplői egyébként nincsenek jelen, érdeklődésünkre a sajtóosztályról azt a választ kaptuk: korábbi előzetes letartóztatásukat, illetve házi őrizetüket mára feloldották, jelenleg bírói engedéllyel maradhatnak az eljárástól távol, s majd az ítéletet is postán kézbesítik ki számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!