Hírek

2017.02.09. 12:17

Igazat "mond" a lakcímkártya? - Olvasónknak be kell bizonyítania, hogy a saját házában él

Székesfehérvár – Kiben ne okozna frusztrációt a tudat, hogy a saját tulajdonú ingatlanába nem tud lakóként bejelentkezni – vagy ahogyan olvasónkkal is történt, édesanyját nem tudja bejelenteni, mert a bürokrácia nem engedi? Pedig valóban így történt, ám esete nem egyedi

S. Töttő Rita

Adott egy fehérvári lakos, Földvári Ferenc, aki egy bizonyos lakcím alatt él Székesfehérváron.  Legalábbis ő az elmúlt harminc évben bizonyosan hitte, hogy a lakcíme „az, ami”. A lakcímkártyája is erről tanúskodik. A földhivatal és az okmányiroda azonban állítja – nem ott lakik. Hogy lehet ez?

- Feleségemmel 30 éve vagyunk fele-fele arányban tulajdonosai egy fehérvári ikerház egyik felének. Ezt a 30 évvel ez előtti adás-vételi szerződés és a földhivatal tulajdoni lapja igazolja – szögezi le olvasónk, aki két héttel ezelőtt felkereste az okmányirodát, hogy a 85 éves, rendszeres ápolásra szoruló, náluk lakó édesanyját a zökkenőmentesebb ellátás miatt lakásukba bejelentsék, miután ő hivatalosan Bács-Kiskun megyei lakos.  - Az okmányiroda, aki annak idején a családunknak a lakcímkártyáinkat kiadta a címre, ahol lakunk, közölte, hogy az új lakcím bejegyzését nem tudja végrehajtani, miután mi ő szerintük és a földhivatal helyrajzi szám nyilvántartása alapján nem az alatt a bizonyos szám alatt, hanem egy kicsivel lejjebb lakunk. Ide a lakcím bejegyzést minden további nélkül megteszik, mondták – mesélte az irodában hallottakat az olvasó, aki ezt nyilván nem kérte. - Kíváncsi vagyok, ha megteszem, mit szólt volna ehhez annak a bizonyos háznak a tulajdonosa, akit egyébként nem is ismerek?  Szerintük a mi házunkban valaki teljesen más lakik, akiket egyébként szintén nem ismerek – miután olvasónk ezt „megtudta”, megkérdezte, hogy akkor az egész utca rossz helyen lakik? Válasz nem érkezett, viszont az ügy tisztázására elküldték az önkormányzathoz, ahol első közelítésben nem foglalkoztak vele, azt mondták, jöjjön hivatali ügyfélfogadási időben, ami hetente csak egyszer van. Ferenc szót fogadott, és a hét megadott napján és idejében felkereste az önkormányzatot, ahol nem tudtak az esethez érdemben hozzászólni. Panaszosunk kapott egy „Házszámozási kérelem” című nyomtatványt, amit kitöltve, az ikerszomszéddal is aláíratva, 3 ezer forintos okmánybélyeggel ellátva kellett leadnia, szintén a hét megadott napján és idejében. Olvasónk szerint annyit azért elmondtak még neki, hogy ne számítson gyors eljárásra, mert majd valamikor kijönnek helyszíni szemlére, az is lehet, hogy közgyűlési határozat is kell annak megállapítására, hogy a saját lakásukban laknak. Természetesen ennek lerendezéséig a lakásba nem tudják bejelenteni az édesanyát. És ha a történet még nem lenne elég meglepő, Ferenc megjegyezte, hogy 2 évvel ezelőtt hasonló okokból, felesége azóta már elhunyt anyukáját minden további nélkül be tudták jelenteni a lakásba. Úgyhogy ez a „hivatali kutyulmány” – fogalmazott olvasónk - az utóbbi két évben generálódott.


Földvári Ferenc harminc éve él itt, lakcímkártyája is bizonyítja - a tulajdoni lap azonban mást "állít"
Fotó: Molnár Artúr

A történet felgöngyölítése óta több hasonló problémával is találkoztunk, az eset tehát nem egyedi. Segítségül hívtunk egy ügyvédet, aki előtt nem volt ismeretlen Földvári Ferenc problémája. Kerekes Szilvia szerint számos esetben tapasztalható, hogy a földhivatalnál a tulajdoni lapon nem a helyes házszám szerepel. Az ingatlanok nyilvántartása a földhivatalnál elsődlegesen helyrajzi szám alapján történik, de a tulajdoni lapon a földhivatal az ingatlan címét is feltünteti. - Ha a tulajdoni lapon a valósághoz képest eltérő cím szerepel, annak több oka lehet. Okozhatja adminisztrációs hiba, de az is lehet, hogy házszám átszámozás történt az adott utcában, amelyet nem vezettek át, nem jelentettek be a földhivatalnál. A házszámok megállapítása ugyanis nem a földhivatalok feladata, hanem az önkormányzaté – magyarázza az ügyvéd, aki szerint ezt a gyakori anomáliát a hatóság is észlelte, ennek érdekében 2015. január 1-jével felállították a Központi Címregisztert. Azaz egységes nyilvántartást vezettek be, ám épp ennek köszönhetően jelenleg szinte valamennyi tulajdoni lapon a címnél "felülvizsgálat alatt" bejegyzés szerepel, ami a cím felülvizsgálatával kapcsolatos eljárásra utal – világít rá Kerekes Szilvia. A szakember javaslata szerint ilyen eltérés esetén az önkormányzathoz házszám megállapítása iránti kérelmet kell benyújtani, és ennek az eljárásnak az eredményeképpen állapítják meg a helyes házszámot.

Szilvia a konkrét esetet is megvizsgálta. - A földhivatal közhiteles nyilvántartásából lekértem Földvári Ferenc és felesége tulajdonát képező ingatlan tulajdoni lapját és a térképmásolatot. A tulajdoni lapon a helytelen cím szerepel – árulta el az ügyvéd, hozzátéve: azt nem tudni, hogy ez a bejegyzés mikor történt. Ám kiderült, hogy a térképmásolaton a helyes cím szerepel. - Nyilvánvaló, hogy ezt a problémát meg kell szüntetni, amit az önkormányzaton keresztül tud az ügyfél intézni. Mi is azt tapasztaljuk, hogy ezek az anomáliák a lakcímbejelentésnél problémát okoznak, ugyanis az okmányiroda a lakcím bejelentéshez tulajdoni lapot kér, és amennyiben azon eltérő adat van, úgy az okmányiroda nem tud eljárni. Emiatt minél előbb szükséges az önkormányzatnál rendezni a házszám kérdését. Amennyiben Földvári úr bemutatja a hiteles térképmásolatot az okmányirodának, amelyen a helyes házszám szerepel, a térképmásolat alapján – az ügyvéd álláspontja szerint - a lakcímbejelentés megtörténhet.Panaszosunk ezt megpróbálta, de állítása szerint nem járt sikerrel. Ez után kedves olvasó, felteheti magának a kérdést: biztos benne, hogy a lakcímkártyája igazat mond?

Székesfehérvár önkormányzata kérésünkre, részletes tájékoztatást adott a témában. Nyilatkozatukból kiderül, hogy panaszosunk problémája valóban nem egyedi: csak idén már több, mint száz megkeresés érkezett hozzájuk címekkel kapcsolatos problémával, melynek eredője  gyakorlatilag a cikkben is említett Központi Címregiszter felállítása óta  létrejött „KÁOSZ” – fogalmaztak válaszukban. Az okmányiroda a korábbi időszakban szinte bemondás alapján rögzítette a bejelentkezőket a megadott címre anélkül, hogy ellenőrzésre került volna, hogy az adott ingatlan milyen helyrajzi számon szerepel, mit tartalmaz a tulajdoni lapja, rendelkezik-e egyáltalán házszámmal. Így akár az is előfordulhatott, hogy azonos címen olyanok „laknak együtt”, akik egyébként a valóságban külön-külön ingatlanon élnek.

A szabályozás változását követően már ellenőrizniük kell, hogy a bejelentkezni kívánt ingatlan tulajdoni lapján szereplő cím megegyezik-e azzal a címmel, amire be szeretnének jelentkezni. Ez tehát egy újabb nyilvántartás használatát teszi szükségessé, mégpedig a földhivatal ingatlan-nyilvántartását. Sok esetben ez a nyilvántartás még „házon belül” sem egyezik meg egymással – térképen feltüntetett és a tulajdoni lapon szereplő cím különböző, pedig mindkét nyilvántartást a földhivatal kezeli. A felülvizsgálat országosan is lassan halad, hiszen több tízezer cím ellenőrzéséről és kezeléséről van szó. A feltehetőleg a földhivatalnál keletkezett címelírások rendezése tehát gyakorlatilag az „önkormányzatoknál "csapódott le”.

S ha Földvári úrnak nem lenne elég baja, most eláruljuk – ahogy a Zobori többi lakójának is – hogy lakcím-bejelentési kérelmekor felmerült egy újabb probléma: egy  1949-es közgyűlési döntés Zobori „utcára” vonatkozik, viszont a lakcímrendszerben   mindenki Zobori „útra” van rögzítve. Ilyenkor rendezni szokták az elnevezésben a közterület jellegét, hogy ne kelljen mindenkinek módosítani a címét. Jelenleg a leggyorsabb megoldásként Zobori utcára adhatnak neki számot, de utána, ha –  közgyűlési határozattal – rendezik a közterület jellegét, megint változni fog a cím.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!