Hírek

2016.11.02. 18:55

Támadásban az influenza - Az influenza figyelőszolgálat segít minket!

Székesfehérvár - Az influenza szezon kezdetével a hatóságok is fokozottan figyelik a betegforgalmat, hogy megtehessék a szükséges intézkedéseket. Fejér megyében október 3-án indult az influenza figyelőszolgálat munkája.

Balla Tibor

A Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya szerdánként küldi el erre vonatkozó sajtóközleményét. Az adatok birtokában nyomon követhető az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága és influenza vírusok előfordulása.

Négy háziorvost arra is felkértek, hogy az influenzaszerű panaszokkal hozzájuk forduló betegektől légúti mintát vegyenek, és azt virológiai vizsgálatra küldjék el. Így nyomon követhető az is, hogy milyen kórokozók állhatnak az influenzaszerű megbetegedések hátterében.

Az influenza rendkívül kellemetlen tünetekkel jelentkezik, legtöbbünket levesz a lábáról Fotó: Illusztráció

Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés. Még napjainkban is viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedést, nagy világjárványokat is képes okozni, ugyanis cseppfertőzéssel terjed. Néhány napos lappangási idő után hirtelen magas lázzal, izomfájdalommal, elesettséggel kezdődik. Köhögéssel, torokfájdalommal jár, de nehézlégzés is jelentkezhet. Ha nem alakul ki szövődmény, egy hét alatt lezajlik. Ugyanakkor súlyos szövődményes, kórházi kezelést, gépi lélegeztetést igénylő esetek is előfordulhatnak. A leggyakoribb szövődmény a nagyon súlyos formában is
előforduló tüdőgyulladás.

A megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és influenza halálesetek megelőzése. A vírus rendkívül változékony, szezonról szezonra is módosulhat, ezért a védőoltást ajánlott évente megismételni. A jelenlegi oltóanyagokban kétféle összetevő, a H3N2 és B vírustörzs, az előző szezonhoz képest megváltozott.

A súlyos lefolyás szempontjából a három éven felüli különösen veszélyeztettek számára Fejér megyében 52 ezer darab térítésmentes influenza oltóanyag áll rendelkezésre. A krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára készült vakcinából Fejér megyében 170 oltóanyag használható fel a háziorvosi rendelőkben.

A krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, légúti, máj és vesebetegek, anyagcsere betegségben szenvedők, cukorbetegek, daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, rehabilitációs, ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, várandós kismamák, 60 év felettiek, állattartó telepeken dolgozók, akik baromfi, sertés tartásával foglalkoznak, illetve ezen állatok szállításával, feldolgozásával, megsemmisítésével foglalkoznak, az ő számukra a védőoltás ingyenes, ahogy azok számára is, akik gyermekvállalást terveznek.

Mi az influenza, és mi nem az?

Az influenza vírusnak három szerotípusa van. A leggyakrabban előforduló törzs az A típusú, ez okozza a legveszélyesebb helyi és világjárványokat, és az emberen kívül néhány állatfajt is megfertőzhet. A B típus kizárólag embereket betegíthet meg, és általában kisebb helyi járványokért tehető felelőssé, míg a C típusú fertőzés csak egyedi esetekben mutatható ki. Légúti megbetegedéseket okozhat néhány baktérium és számos vírusfaj is. Ezeket tévesen szintén influenzának nevezik. Az utóbbi vírusok okozta megbetegedések azonban eltérnek ezektől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!