Hírek

2016.05.13. 11:12

Bicskéről az európai hálózatba - több mint 2 milliárdot költhetnek

Több milliárd forintos beruházásra készülnek Etyeken és Bicskén: kerékpárút, látogatóközpont, gasztrosétány, közművesítés és a svábház felújítása várható többek közt abból a maradványösszegből, melyet a kormány szánt a terület fejlesztésére.

S. Töttő Rita

Nagy bejelentésre lehetett számítani azon az etyeki lakossági fórumon, melyet csütörtökön este rendeztek a helyi óvodában. Az eseményen részt vett Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés és a Velencei-tó - Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, Tessely Zoltán, a Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, Garaguly Tibor, Etyek polgármestere, valamint Rókusfalvy Pál, aki az úgynevezett „terv előkészítő bizottság” elnökeként számolt be a tervekről. Ugyanis ezúttal annak a több mint 2 milliárd forintnak az elköltéséről esett szó, melyet Bicske és Etyek saját fejlesztésére fordíthat az elkövetkezendő esztendőben.

Ez az összeg nem más, mint a kormány úgynevezett tavalyi költségvetési maradványa, amelynek elköltéséről a  fejlesztési tanács gondoskodhat. Van is mire költeni, ahogy Tessely Zoltán elárulta:  a Pannónia Szíve programra. Szó esett arról a 15 kilométeres kerékpárútról, amely Bicske és Tarján között épülhet most meg. – A Komárom-Esztergom megyeiek azt mondták, hogy ők Almásfüzitőtől Tarjánig meg tudják oldani a kerékpárút építését. Abban az esetben, ha mi odáig eljutunk. Márpedig el fogunk tudni jutni – szögezte le a biztos, hozzátéve: a kerékpárút építésekor összekötnék Bicskét Etyekkel. –Azt pedig tudjuk, hogy Etyektől Gyúrón, Tordason, Martonvásáron, Ráckeresztúron keresztül van egy olyan kerékpárút, amelyet kijelöltek egészen Ercsiig – vázolta a terveket, melyeknek köszönhetően a Pannónia szíve az európai fő kerékpárút hálózatba kapcsolható, mégpedig úgy, hogy „ha valaki el szeretné kerülni Budapestet, akkor az új hálózaton keresztül ezt meg is   tudja tenni."

A csütörtöki etyeki fórumon számoltak be a tervekről

Az etyekieket érintő több mint 1 milliárd forintos beruházás is körvonalazódott: első körben az Újhegyen alakítanak ki gasztrosétányt,  közművesítéssel, útfejlesztéssel.

– Hogy a helyi csatornarendszer elbírja-e ezt a projektet, még nem tudni, lehet, hogy a központ fejlesztésére is szükség lesz – tette hozzá Molnár Krisztián, ahogy azt is: az etyeki svábház felújítása is képbe került, amelyről akkor lehet szó, ha egyáltalán megmenthető az épület és sikerül számára megfelelő, nemzetiségi funkciót találni.

Az etyeki borászat azonban nem csak az Újhegyen virágzik, ahol egyébként Rókusfalvy pincéje is található, hanem a Kecskegödör, a Körpincék és az Öreghegy területén is, éppen ezért a fejlesztés itt sem maradhat el: a területeken  a közvilágítás kiépítésére lehet számítani. Emellett egy látogatóközpont építése is szerepel a tervek között, amelyekről csak nagy vonalakban számolt még be a polgármester. Az első ütem befejezése 2017 júniusára várható, amely után azonban további terveket szőnek a vezetők: a már említett Kecskegödör, Körpincék és Öreghegy útburkolatának kiépítése, a pincék fölötti korláttal a balesetveszély megszüntetése, a központban csúfoskodó három távvezeték és oszlop eltüntetése szintén a kipipálandó feladatok között található. Ám ez már csak a második ütemben valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!