Hírek

2016.04.17. 18:10

A kerékpáros turizmust érdemes fejleszteni

Székesfehérvár – Százhúszan pattantak drótszamárra szombat reggel a Magyar Kerékpáros Klub fehérvári szervezetének programjában.

Kocsis Noémi

Összetekerünk! címmel indított regionális zöld turizmusfejlesztési programot tavaly nyáron a Magyar Kerékpárosklub Dél-Pest, a Csepel-sziget, Székesfehérvár, a Vértes, Veszprém és Debrecen régiójában. A kerékpáros turizmus serkentését célzó kezdeményezés első alkalma sikeres volt, hiszen több mint 100-an szálltak nyeregbe.

Az indulás előtti percek szombaton - a molinón az útvonal és a lehetséges pihenőpontok

A program célja a kerékpáros kirándulások feltételeinek javítása, a kerékpáros turizmus serkentése, valamint a döntéshozók figyelmének felhívása a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan fejlesztési lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára - derült ki Dominusz Ákos, a MKK elnökségi tagjának szavaiból. A kerékpáros aktivista elmondta: a kormányzati/önkormányzati döntéshozók sokszor csak az uniós támogatásokból felépíthető külön kerékpárutakban látnak potenciált, miközben a két keréken közlekedőknek megfelelőbb lenne a kerékpáros nyomvonalak kialakítása a kis forgalmú közutakon. A MKK fehérvári szervezetének aktivistái már hetek óta dolgoztak a szombati túra felfestésein a megye közútjai mentén. Azért választották az Iszkaszentgyörgyön, Fehérvárcsurgón, Bodajkon át vezető útvonalat, mert ennek egy része amúgy is biztonságban, kiépített kerékpárúton halad, több látványosságszámba menő megállót, építészeti emléket ejt útba, és az említett településeken a szervezőknek sikerült támogatói kapcsolatot kiépíteniük a helyi társadalmi/kulturális/egyházi életben felelős emberekkel is. Varga Andrea, a MKK projektvezetője szerint a második év már egyértelmű sikert jelent, országszerte sokan csatlakoztak éves túranaptárjukban szerepeltetett kerékpáros kirándulásaikhoz - a fokozott érdeklődés pedig a fejlesztésekről döntő személyeket is meggyőzheti. Miután az új túraútvonalak egyértelműen családbarát jellegűek, ideális többgenerációs programmá válhatnak.

A sárszentmihályi tízesztendős Molnár Dominik például édesapjával vágott neki lelkesen a végül összesen 80 kilméteres útvonalnak. A fehérvári Jelinek Ella és párja sem hagyta volna ki a túrát, Ellának a táj szépsége miatt ez a kedvenc útvonala. Bizakodnak, ha néhány év múlva a Bodajk-Csókakő átkötés is kiépül, egy nagy kört tehetnek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!