Hírek

2015.03.14. 17:10

Balhésra sikeredett az Orbán Győző részvételével zajló fórum Gánton

Pénteken délután kb. 150 ember jelent meg a gánti művelődési házba hirdetett fórumra, ahova a szervező gánti polgármester meghívta a Gránás bekötőútja melletti terület tulajdonosát, aki innert hulladékfeldogozót létesítene az egykori kavicsbányában. Ám idősebb Orbán Győző válaszait az érintett gránásiak nem vették jó néven, ezért ő egy idő után, fiával együtt otthagyta a fórumot.

Kocsis Noémi

Az egykori kavicsbányába tervezett hulladékfeldolgozóval lapunk is foglalkozott február elején.

A Gánt-Gránásban a házukat hétvégi pihenésre, nyaralásra használók mellett mintegy negyvenen életvitelszerűen, ideiglenesen, vagy állandóra bejelentkezve élnek a hegyen. A polgármesteri hivatal mind a 250 érintettet levélben hívta meg a fórumra, közülük úgy 150-en jöttek el, s köztük is sokan - vagy a megjelentek egyharmada - magán a fórumon értesült először arról, mit terveznek a házuktól esetenként alig száz méterre a közeljövőben.

A gránásiak már január vége óta folyamatosan értesítették egymást, az illetékes hatóságokhoz egy 180 tiltakozó aláírást tartalmazó ívet is elküldtek, hogy nyomatékosítsák: nem szeretnék, ha az építési törmelék, nagy méretű betontömbök bontását, aprózását, feldolgozását megcélzó vállalkozás a közvetlen szomszédságukban zajlana. A beruházóval mindeddig még nem találkoztak a lakosok, most viszont nem csak a miniszterelnök apja, de öccse, a beruházásban érdekelt Nehézkő Kft. ügyvezetője, Orbán Áron is eljött, magukkal hozva az előzetes hatástanulmányt végző kft. vezetőjét, Sziklai Árpádot. Ő - hidrológus szakember lévén - főképp a vízbázissal kapcsolatos kérdésekre tudott volna válaszolni, de nem igazán jutott szóhoz.

Az egykori kavicsbánya, ahova a hulladékfeldogozó épülne (Fotó: Molnár Artúr)

A fórumon derült ki egyébként, hogy a Sziklai Kft. által készített előzetes hatástanulmányban nem jól szerepelnek a számok ( a cég a beruházó által biztosított adatok alapján számolt), a dokumentációban az szerepel ugyanis, hogy évi 250 ezer tonna innert hulladék feldolgozása folyna a kiszemelt területen, ám valójában ez 5 éves periódusra vonatkozik. Viszont az embereknek eddig nem volt tudomásuk arról, hogy több, telepített géppel napi nyolc órán át üzemelne a házak szomszédságában. A lakosok közül többen már korábban is annak az aggályuknak adtak hangot, hogy a poros, zajos tevékenység következtében tönkremenne a gyümölcsösük, szőlőjük, elértéktelenedne az ingatlanuk. Ezt ki fizetné meg? - kérdezték. Idősebb Orbán és Sziklai Árpád azzal érvelt, sem számottevő por, sem zaj nem lesz, vázolta a munkafolyamatokat és beszélt a szigorú engedélyeztetésről igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket. De azzal a mondatával, miszerint ő sosem beszélt bele más területének a dolgába és a saját magánterületén azt csinál, amit akar, csak tovább szította a hangulatot.

A felszólalók között egy hölgy elmondta, ő egyike azon gránásiaknak, akiknek ügyfélként felszólamlási kérelmének a környezetvédelmi hatóság helyt adott. Mások hasonló kérelmét azonban elutasították, míg további ügyféli kérelmeket még bírálnak. A hatóságot lapunk még január végén kereste meg kérdésekkel, ám választ azokra máig nem kaptunk.

A felszólalók között volt Varga Gábor, a megyeszékhelyen működő Gaja Környezetvédelmi Egyesület elnöke, aki több szempontból is próbálta elmagyarázni álláspontját.

"Önnek illene figyelembe vennie azt is, hogy ez a hulladékfeldolgozó tevékenység csak az emberek rossz hangulatát növelné, az ország GDP-jét nem annyira. Kérem, vegye észre, hogy a gántiak egyszerűen nem akarják ezt a beruházást!" mondta Orbán Győzőnek.

- Hamarosan 19 hasonló hulladékfeldolgozó lesz szerte az országban. Nem értem az ellenkezésüket. Ez így már nem szakmai kérdés! - mondta a bányatulajdonos erre.

Az eleinte normális hangnemben folyó fórumon a miniszterelnök apja igyekezett ugyan a társaság jóindulatát elnyerni, s megemlítette azt is, hogy ha az előzetes költségek alapján az látszik (eddig 2-3 millió forint közti összeget költöttek előzetes tanulmányokra), hogy a beruházás tíz éven belül sem lesz megtérülő, akkor letesznek róla, de mint az egyik résztvevő lapunknak elmondta, igen magas lóról beszélt az emberekkel, így egy idő után elmérgesedett a hangulat.

A vitát a gánti polgármester, Spergelné Rádl Ibolya vezette. A fórum összehívásáért és a környezetvédelmi hatóság felé tett indítványért, amellyel az eddig a hatósági eljárásból kihagyott gránásiakat is kérte beemelni, hálásak a hegyen lakók neki, ám mivel ezzel egyidejűleg a környéken az is köztudott, hogy az Orbán-család vállalkozásaival a gánti önkormányzat jó kapcsolatot ápol, s a polgármester asszony kifejezetten korrekt úriembernek és korrekt vállalkozónak tartja Orbán Győzőt, így a hallgatóság kérdései két tűz közé szorították Spergelné Ibolyát is. A folyamatosan záporozó kérdések miatt Orbán Győző egy idő után úgy döntött, inkább távozik, amit meg is tett. Mikor kifelé ment, egy, vele korábban már összetűzésbe került férfi utána kiáltott: - Majd az lesz a sírod!

A fórum végén egy nagyobb társaság még ott maradt a művelődési házban, hogy előkészítsék egy, a gránásiakat összefogó egyesület megalakítását. Nagy Péter, aki szintén a Gránásban lakik családjával, gyűjtötte korábban az aláírásokat. Mint mondja, az álláspontjuk egységes és változatlan: nem akarják a beruházást.

- Az, hogy a vízbázisok érintetlenségével nyugtatnak minket, egyáltalán nem megnyugtató - mondta a férfi. - Húsz éve barlangászom, ismerem annyira a kőzeteket, és az érintett területet is, hogy azt mondhassam, a területen nincs teljes egészében vízzáró réteg, így egy ipari tevékenységből igenis kerülhet szennyezés a talajvízbe. Ez az egykori kavicsbánya úgy hat méter mély, most télen is szinte egyfolytában száraz, a belsejében időnként összegyűlő víz mindig elszivárog.

Nagy Péter elmondta azt is, sem az Orbán-család, sem a vállalkozás ellen nincs alapvető kifogásuk, ők a helyszínválasztás ellen emeltek szót. Ha a kiszemelt kavicsbánya helyett 3-4 kilométerrel arrébb valósulna meg a hulladékfeldolgozó, nem sértené az itt élő emberek érdekeit. Az ügyben egyébként ügyvédhez fordultak.

Kerestük Spergelné Ibolyát, de ő nem akart sajtónak nyilatkozni, annyit mondott, hogy kérelmükre, a gránásiakra is kiterjesztett eljárásról még nem kaptak választ a környezetvédelmi hatóságtól, amely a tulajdonjogokra vonatkozó további iratokat kért be tőlük. Kerestük a Nehézkő Kft. ügyvezetőjét is, aki szintén jelen volt a fórumon, de nem értük el. A hatástanulmányban közreműködő Sziklai Árpád megkeresésünkre annyit reagált, nem szívesen nyilatkozna a folyamatban lévő ügyben, de a hatástanulmányban szereplő adatokat módosítani fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!