Hírek

2015.02.03. 20:30

Aláírásokat gyűjtenek a hulladékhasznosító létesítése ellen

Gánt - Kedd délutánra vagy harminc aláírás gyűlt össze azon az íven, amellyel a Gánt-Gránási ingatlantulajdonosok egy készülő tevékenység ellen tiltakoznak.

Kocsis Noémi

Néhány napja több helyen közleményt függesztett ki a területen illetékes zámolyi önkormányzat: ebben a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség vezetője arról tájékoztatja az érintetteket, hogy előzetes vizsgálati eljárást indít a Zámoly 0139/4 helyrajzi számú ingatlan B-alrészletén végezni kívánt hulladékhasznosítási tevékenység tárgyában. A tevékenységre, amely a megjelölt területen tágabban hulladékhasznosításra, információink szerint pontosabban betondarabok ideszállítása, helyszíni megtörése-aprózása, majd elszállítása lesz, a fehérvári székhelyű Nehézkő Kft. nyújtott be kérelmet január közepén. A 0139/4-es terület B-alrésze korábban egy, a hatvanas évek közepétől működő, majd öt évvel ezelőtt leállt egykori kavicsbánya, amelyet szinte visszahódított a természet: tavasszal és nyáron ritka vadvirágok tenyészhelyévé vált a lapály. Ezeket, de saját nyugalmukat, jó levegőjüket is féltik a Gránásban életvitelszerűen lakók és hétvégi házasok, akik közül kedd délután harmincan már aláírták a tiltakozó ívet. Nem mindenki: volt, aki úgy fogalmazott, a terület tulajdonosának ismeretében nem tanácsos széllel szemben haladniuk. Az egyik aláíró, Csordás László sejti, hogy nem lesznek népszerűek a környéken, de mint mondja, megengedhetetlennek tartják, hogy a területen ismét ipari tevékenység kezdődjön, az itt élők életfeltételeinek rovására. Ráadásul egyes lakóépületek a tervezett hulladékfelhasználóhoz az előírt 250 méteres távolságnál közelebb vannak, érvelnek az itt lakók.

Csordás László mutatja az egykori bányát, ahol a tervek szerint évi 250 ezer tonna építési hulladékot bontana, törne, válogatna a cég. A gránásiak a zaj és a por miatt aggódnak - utóbbit általában Zámoly felé vinné a szél. Igaz, a tevékenységből adódó iparűzési adó is oda kerülne (Fotó: Molnár Artúr)

Megkerestük az ügyben érintetteket. Felszólalást ügyfélként a zámolyi és a csákberényi önkormányzat tehet elsősorban, előbbi hat, utóbbi kilenc különböző helyrajzi számú ingatlannal kapcsolódik a vizsgált területhez. Náluk a hivatalban számos aggódó megkeresés volt kedden, mondta Vécsei László csákberényi polgármester. Bánszki István zámolyi polgármester szerint a magántulajban lévő terület tulajdonosának jogát is méltányolni kellene, márpedig a beruházás akadályozása ezt sértené. Spergelné Rádl Ibolya gánti polgármester úgy érvel, elismerve a beruházó és a Felügyelőség korrekt munkáját, biztos abban, hogy a Gánt-Gránás-beli ingatlantulajdonosok félelme alaptalan a veszélyes hulladékokról, a hatóság közleményében ráadásul szó sincs ilyenről. A Felügyelőség kérdéseinkre lapzártánkig még nem válaszolt.

A beruházást tervező céget is kerestük. A telefonban jelentkező hangról csak feltételezzük, hogy a Nehézkő Kft. ügyvezetője, Orbán Viktor miniszterelnök öccse, Orbán Áron volt, mert nevét többszöri kérésre sem árulta el, majd konkrét kérdésünk elhangzásakor bontotta a vonalat.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!