Hírek

2015.02.10. 20:25

Döbbenet: online pénztárgép a taxiban és a fodrásznál?

Lapértesülések szerint a taxisoknak, a fodrászoknak és kozmetikusoknak is kötelező lesz az online kassza.

feol.hu

Lapunk információi szerint a pénztárgépes szakma tavaszra várja a módosított rendeletet. Ehhez a legszolidabb becslések szerint is ötvenezer pénztárgépre lehet szükség a szolgáltató szektorban, miután megjelenik az a rendelet, ami a kereskedők után újabb szakmákat vonna be az online kasszák rendszerébe.

A lapunk által megkérdezett több taxis és kisebb, a szépségiparban dolgozó szolgáltató is feleslegesnek sőt , lehúzásnak tartja az újabb változtatást. A fuvarozók kedélyét az a tervezet is borzolja, amely szerint állítólag vidéken is kötelező lenne sárga taxi, a régebbi kocsikat pedig kizárnák. A korszerű taxaméterek mai is mindet rögzítenek - értetlenkednek többen.

Andrea frizuráján dolgozik a sárosdi fodrász, Winkler Viktória. Ő is használ online pénztárgépet
Fotó: Koppán Viktor

A hírt elsőként pár napja a Világgazdaság című gazdasági napilap közölte. A gazdasági tárca tavaly decemberben közzétett egy javaslatot, miszerint az eddigi szabályozással ellentétben nem tiltanák az újra-megszemélyesítést, azaz ha egy bolt bezár, az online pénztárgépet nem kellene kidobni. Ezt azt jelentené, hogy egy pénztárgépet nem csak egy felhasználó használhatna. Egy lapunk által megkérdezett, de neve elhallgatását kérő szakértő szerint a továbbiakban sem lesz majd engedélyezett, hogy egyszerre, egy időben több felhasználó kapcsolódhasson ugyanahhoz a pénztárgéphez. Erre a szolgáltató szektorban – fodrászoknál, kozmetikusoknál, ahol többen dolgoznak egy, gyakran bérelt helyen, felváltva – lenne nagy szükség.– Nem értem a változtatás okát, és azt sem, miért lesz jobb nekünk attól, hogy online pénztárgépünk lesz – mondta el az egyik dühös taxi sofőr, aki hónapokkal ezelőtt vásárolta meg több mint százezer forintért a mostani készülékét. Amit, – ahogy ő fogalmazott – most dobhat ki a kukába. Hasonló panaszokról számoltak be a kollégáik is. A többség feleslegesnek, sőt, lehúzásnak tartja az újabb változtatást.

– Nem elég, hogy a jövőben nagy valószínűséggel még az engedélyhez is újra kell vizsgáznunk, és az autóinkat is át kell festetnünk sárgára, még ez is. Teljesen ellehetetlenítik a munkánkat a sok szabállyal. Lassan több költséggel jár taxisnak lenni, mint amennyi bevételünk van – ezt már egy másik sofőr mondta el kérdésünkre, aki jelenleg azt fontolgatja, új hivatás után néz.A drosztokon nem a hideg miatt jeges a hangulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!