Hírek

2014.10.13. 14:00

Ha megindul a sorslavina - Sem a története, sem a kisgyereke nem hat meg senkit?

Pátka - Varga Zsuzsanna élete nyáron vett kemény fordulatot: miután párját, kislánya apját megölték, egy hónapra rá a házuk is leégett.

Kocsis Noémi

Azt hinné az ember, ilyen csak a görög sorstragédiákban volt és keresi a válaszokat a miértre. Mit vétett ez a vékony, szégyellős mosolyú, világosan fogalmazó, de megtört tekintetű fiatal nő, hogy egyszerre ennyi minden szakadt a nyakába? És fontos kérdés az is, miért nem sikerül immár két hónapja megnyugtató megoldást találnia kilátástalan helyzetére?

Varga Zsuzsa párjával és óvodás kislányukkal nagyon szolid, de boldog életet éltek egy kis pátkai tanyán. A korábban a megyei kórház nővérszállóján élő egészségügyi dolgozó mindig is egy nyugodt, kis, maguk kialakította és szépítette helyről, egy csöpp, nádfedeles parasztportáról és szerető családról álmodozott és megkapta. Alig fértek el a kis házban, de a kislány lovagolhatott, jó levegőn voltak, dolgoztak, igyekeztek, kevéssel beérték.

A felvétel augusztus legvégén készült, amikor a kis pátkai házikó teljesen leégett. A ház berendezésével együtt semmivé vált Zsuzsáék korábbi élete is. Az asszony dolgozik, a kislány óvodába jár (Fotó: FMH-Archív)

Aztán idén nyáron megtörtént a máig megmagyarázhatatlan. Zsuzsa és párja egy időre külön költöztek, amikor az asszony hírt kapott: a harmincas férfit megölték a szomszéd településen. Az ügy nincs lezárva máig sem. Augusztus végén pedig Zsuzsáék nem voltak otthon, mikor megint szólt a telefonja: ég a házuk! A meseszerű nádfedeles boldogságtanya a lángok martalékává vált, Zsuzsának meg kell szerveznie, ki kell fizetnie a bontást, meg kell szerveznie az új életüket. A kétfősre apadt kis család azonban még mindig nem talált helyet, ahol tartósabban letelepedhetne. Eddig rokonoknál, félszobákban húzták meg magukat, de Zsuzsa munkája és a kislány óvodája miatt egy fehérvári albérletre lenne szükségük. De már a tizenkettedik lakástulajdonos utasítja el az asszonyt, mondván: családfő nélkül maradva biztosan nem tudja majd fizetni az albérletet, de gyerekkel amúgy is hátrányban van az egyedülállóakkal szemben, többször emiatt utasították el. Járt az önkormányzatnál, a családsegítőnél ezügyben, de a választások előtti időszakban kézzelfogható megoldás nem született számára.

Zsuzsa új életet kezdene. És velünk együtt még szeretné elhinni, hogy ez nem lehetetlen ebben a nagy és állítólag befogadó városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!