Hírek

2014.10.03. 18:20

A bornapokon adták át a díjakat

Mór - Péntek délután hivatalosan is megnyitották a bornapokat. A 80 éves kulturális és gasztronómia fesztiválon várhatón az idén sok ezren fognak jól szórakozni.

B. Kiss László

Tényi Sándorné és dr. Szilvási Erzsébet Fenyves Péterrel  (Fotó: Hrubos Zsolt)

Hagyomány, hogy a bornapok alkalmával ünnepi ülést tart a móri képviselőtestület, s ennek keretében nyújtják át az önkormányzati kitüntetéseket. Ez az idén sem volt másként: pénteken kora délután az Erzsébet téri Művelődési Házban a Petőfi iskola diákjainak a szüret és a borivás témaköréhez kapcsolódó vidám és lendületes műsorával kezdődött az ünnepi ülés. Elsőként a Pro Urbe kitüntetést nyújtotta át Fenyves Péter polgármester dr. Szilvási Erzsébetnek és Tényi Sándornénak. Aztán a Frey Pince képviselői Frey József és felesége vették át az Év móri ezerjó bora kitüntető címet.

Szilvási Erzsébet – miként az a méltatásban elhangzott – 1964-ben, summa cum laude minősítéssel fejezte be orvosi tanulmányait, s éppen ötven éve kezdett el Móron dolgozni a kórház gyerekosztályán. 2001. januárjától vállalta el – az önkormányzat megkeresésére – az iskolaorvosi állást, amelyet a mai napig nagy lelkesedéssel és odaadással végez. Munkáját hihetetlen szerénységgel végzi.

A másik idei Pro Urbe díjas Tényi Sándorné, aki 1990-től vezeti a Bice-Bóca Hátrányoshelyzetűek és Nagycsaládosok Egyesületét. A – közkeletű nevén – Bice-Bóca klubban számos fogyatékkal élő fiatal talált igazi, tevékeny közösségre. A csapat tagjai rendszeresen szerepelnek, kirándulnak. Tényiné Helga hat gyermeket nevelt fel, aktívan zenél és énekel a városi kórusokban is. Az Év móri ezerjó bora címet az a nedű, illetve gazda nyeri el, aki a Brindisi Szent Lőrinc Borrend és a Hegyközség által szervezett Szent György heti borversenyen a legmagasabb pontszámot éri el. Az idén a címet a Frey Pince érdemelte ki, amelynek részéről Frey József és felesége vette át a díjjal járó oklevelet és a faragott kis boroshordót. Péntek este már teljes gőzzel zajlottak a bornapok. Szombaton rendezik meg a fesztivál keretében a 10. Nemzetközi Fúvószenei Fesztivált, melynek a móri rezesek a házigazdái. A program a Kapucinus téri nagyszínpadon zajlik 9 óra 10-től.

Utolsónak lép fel a Móri Ifjúsági Fúvószenekar, majd 16 óra 45-kor a résztevők közös produkciója következik. Vasárnap délután háromkor kezdődik a nagyszabású, színpompás szüreti felvonulás, amely a bornapok leglátványosabb eseménye. Sztárfellépők, utcabálok, a helyi gazdák kiváló borai, kirakodóvásár és számos egyéb program várja a kisváros legnagyobb eseményére érkezőket.

Címkék#bornap#mór

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!