Hírek

2014.02.08. 12:55

Magyarország Európa védőbástyájaként szolgált

Seregélyes - Milyen szerepet töltött be hazánk a második világháborúban? A történészek szerint az esemény ma még frissnek mondható, ez az oka, hogy sokat vitatott, ahogyan annak hatása is.

Miskei Anita

Kitörés megemlékezés címmel tartott előadást pénteken a késő délutáni órákban Szász Péter történész Seregélyesen a művelődési házban. A Budapest ostromáról szóló beszámolóra sokan voltak kíváncsiak, hiszen a második világháborús események a települést közvetlenül is érintették. Nem csupán azért, mert itt élő fiatalok is szolgáltak a hadseregben, hanem azért, mert a harcok itt is zajlottak. Az előadásra sok helyi volt kíváncsi, sokak édesapja, nagyapja maga is szolgált a háborúban, vagy esett annak áldozatául. Ráadásul a településen őrzik a hagyományokat, ez az oka annak, hogy két férfi azt a kort idézve katona egyenruhát öltött.

Szász Péter történész Budapest ostromáról mesélt Seregélyesen. Fotó: Miskei Anita

Szász Péter kiemelte, több szempontból is megközelíthetők a második világháború eseményei, valamint a budapesti harcok, melyek többször is elérték a települést. Milyen hatásuk, szerepük volt a mára, s a jövőre nézve?

– A történész szemével azt mondhatom, az események frissek. S talán vannak családok, akik itt veszítették el édesapjukat, férjüket, fiukat, számukra az események talán olyanok, mintha tegnap történtek volna, mert a sebek nehezen gyógyulnak. Az azonban bizonyos, hogy Magyarország mindig is Európa védőbástyája volt, kulturális és erkölcsi szerepünk is kiemelkedő. S míg az átlagember túl akarta élni a harcokat, addig a fiatalságban megvolt az önfeláldozás ereje, akarata, a politikában pedig azok a gyökerek, melyek nem engedték, hogy átálljon egyik oldalról a másikra, szemben például a románokkal – mondta Szász Péter.

A történész az eseményeket idézve sorolta a kérdéseket: Vajon hol kellett volna megfékezni a szovjet csapatokat? Hol kellett volna a védvonalat felállítani? Majd megjegyezte, akkoriban a férfias kiálláshoz nem férhetett kétség, a katonák harcoltak. Ennek persze az is oka volt, hogy a fogság a keleti fronton egyet jelentett a halállal. Az árulók pedig mindkét oldalon elveszítették becsületüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!