Hírek

2013.10.21. 17:50

De hová dobjuk az üveget?

Székesfehérvár – Eltűntek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek a családi házas részekről. Itt már működik a házhoz menő szelektív gyűjtés, de az üveget nem viszik el. Hová tegyük? – kérdezte olvasónk.

Házi Péter

– Eddig a környéken több szelektív gyűjtősziget volt, ahová az üveget is elvihettük. Miután ezeket felszámolták, csak a város másik felén lévő Palotai úti hulladékudvarba szállíthatjuk el az üveget. Ez nem igazán ösztönzi az embert a szelektív gyűjtésre. Nyugdíjasként pedig igencsak meggondolandó, hogy nyolc-tíz kilométert furikázzak az üvegekkel – panaszolta Öreghegyen lakó olvasónk, Mária, aki hozzátette, többek nevében kereste meg lapunkat.



A családi házas részeke lévő szelektív szigetek esetében szinte mindennapos jeleség volt, hogy valakik oda nem illő, kommunális szeméttel rakták tele az edényeket. Ezért is szüntették meg ezeket. A tömbházas lakótelepi részeken növelik a gyűjtőszigetek számát (Fotó: Koppán Viktor)



– Két fő ok miatt szüntettük meg Székesfehérvár családi házas övezeteiben a gyűjtőszigeteket: az egyik az, hogy az új hulladéktörvény már csak a tömbházas övezetekben teszi lehetővé a szigetes rendszerű hulladékgyűjtést. Másrészt azt tapasztaltuk, hogy a családi házas részeken valahogy sokkal gyakoribb jelenség a gyűjtőszigetek körül az oda nem való, kommunális szemét elszaporodása. Magyarul, azt a szemetet, ami nem fért be az otthoni kukába, egyszerűen lerakták a gyűjtő mellé, ami igencsak csúfította az utcaképet – indokolta a döntést megkeresésünkre Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezetője.

 



Steigerwald Tibor kiemelte, a tömbházas részeken folyamatosan növelik a gyűjtőszigetek számát



Hozzátette, a papír és a műanyag esetében házhoz menő szelektív gyűjtés működik a családi házas részeken, amelyeket a lakók egy része használ, más része kevésbé. Az ügyvezető szerint valóban okoz némi kényelmetlenséget, hogy az üveget ezentúl messzebbre kell vinni, de a panelházas övezetekben lévő gyűjtőszigeteknél vagy a nagyáruházak hulladékgyűjtőinél továbbra is számos lehetőség van ezek elhelyezésére, például ha egy bevásárlás alkalmával.– A közel hatvan szelektív gyűjtősziget összdarabszáma nem csökken, a panelházas részekben ezeket tovább bővítjük. Kétszáz „félszigetünk” is van a városban, azaz itt papírt és műanyagot lehet elhelyezni, ezek bővítése is napirenden van – tette hozzá Steigerwald Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!