Hírek

2013.09.24. 14:17

Köznevelési törvény: kiket érint a béremelés?

A városi fenntartásban maradt óvodák pedagógusai a köznevelési törvény alapján béremelést kapnak, a dajkák, technikai dolgozók azonban egyelőre nem.

Házi Péter

Mint arról beszámoltunk, a fehérvári közgyűlés döntött arról, hogy a köznevelési törvény szerinti új illetmény- és pótlékrendszert „átülteti” a saját fenntartásban maradt nevelési-oktatási intézményekre, ahogyan az a már állami fenntartásba került iskolák esetében lezajlott. A pedagógusi munkakörben foglalkoztatottaknak járó illetmény mértékét, a pótlékok fajtáját eddig a közalkalmazotti törvény határozta meg, szeptember 1-től azonban a nemzeti köznevelésről szóló törvény „mondja meg”, kinek milyen illetmény és pótlék jár. 

A döntés alapján a város óvodáiban közel háromszáz dolgozó vihet haza több pénzt szeptembertől. Éves szinten az illetményemelés és a pótlékok közel 400 millió forint pluszt tesznek ki. Ezt egyelőre az önkormányzatnak kell előteremtenie, de állami támogatás várható. A pótlékrendszer és a béremelés azonban egyelőre sajnos a dajkákat és a technikai dolgozókat nem érinti, bár a cél az, hogy belátható időn belül az oktatási-nevelési munkát közvetlenül segítő dolgozók is kapjanak béremelést.


A gyerekek nevelése az óvodákban komplex feladat. Részt vesznek benne az óvónők, a dajkák és a technikai dolgozók is (Fotó: Archív, Koppán Viktor)



A tervek szerint ugyanis 2015. szeptember 1-től kibővül az emelést kapók köre. Ugyancsak nem érinti a béremelés a bölcsődékben dolgozókat, a bölcsődék ugyanis nem számítanak köznevelési intézménynek.Eddig egy óvodavezető intézményvezetői pótléka 52 ezer forint volt, ez 61 ezer 858 forintra emelkedett. Ha egy főiskolai végzettségű, szakvizsgával nem rendelkező óvónőt veszünk alapul, a 166 ezer forintos bruttó bére szeptembertől 255 ezerre nő.

Nehéz összevetni egymással a kézhez kapott, nettó kereseteket, hiszen a családi adókedvezmény és egyéb dolgok jelentősen befolyásolják, ki mennyit visz haza. Az óvodák vezetőinek járó intézményvezetői pótlékot „első körben” egységesen, az illetményalap negyven százalékéban, az említett 61 ezer 858 forintban állapította meg a közgyűlés, ám felkérték az óvodavezetői munkaközösséget, készítsen az intézményi sajátosságokat, az ellátandó vezetői feladat összetettségét figyelembe vevő javaslatot arra, miképpen differenciálják majd ezt a pótlékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!