Hírek

2013.09.13. 08:40

Közgyűlés Fehérváron - Felújítják a börgöndi bekötőutat (frissítve)

Székesfehérvár - Kiírta az önkormányzat a Mártírok útja és a börgöndi bekötőút felújítására a közbeszerzést. Még idén szeretnének nyertest hirdetni.

B. Kiss László

Alig másfél óra alatt zajlott le a pénteki közgyűlés, ám e rövid idő alatt számos fontos döntés született a felújításon átesett városházi nagytanácsteremben. Újabb öt évre Kiss Dorottyát választotta a testület A Szabadművelődés Háza igazgatójának, a Vörösmarty Mihály Könyvtár vezetői posztjára pedig két jelölt volt, Magony Imre és Vasné Borsos Beáta. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete utóbbi jelölt mellett tette le a voksát, így a képviselő-testület Vasné Borsos Beátát választotta a könyvtár igazgatójának. Vasné 1988 óta dolgozik az intézményben, idén áprilistól pedig a szervezeti és működési szabályzat alapján látja el az igazgatói feladatokat.

Mint Dienesné Fluck Györgyi, Börgönd önkormányzati képviselője fogalmazott, évtizedes probléma oldódhat meg végre a börgöndi bekötőút felújításával, amelyre a város kiírta a közbeszerzést. Zárt ülésen arról is döntöttek a képviselők, hogy elindítják a Mártírok útja felújításának eljárását. A Mártírok útja esetében a közműcserét elvégző vállalkozót már kiválasztotta a testület.

 

A köznevelési törvényt ültette át az önkormányzat a saját fenntartású óvodáira, azaz a testület arról döntött, hogy az intézményekben dolgozó minden dolgozó számára jelentős béremelést hajt végre egy pótlékrendszer keretében. Ez a béremelés éves szinten bruttó közel 400 millió forint pluszt jelent Székesfehérvár vonatkozásában. Amint azt Cser-Palkovics András hangsúlyozta, bízik benne, hogy a szociális dolgozók, bölcsődei alkalmazottak esetében a jövőben ugyancsak hasonló döntés születhet, hiszen az ő munkájuk legalább olyan nehéz, mint az óvodai alkalmazottaké.

A képviselők döntöttek a szárazréti városrehabilitációs projekt bizonyos részelemei esetében közbeszerzések kiírásáról. Mint Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője kiemelte, a közbeszerzések a Gaja patakon átvezető kerékpáros-gyalogos híd megépítésére, a szárazréti térfigyelőkamera-rendszerre, az idősek otthona és az óvoda közötti pihenőparkra és a Mura utcai játszótérre vonatkoznak. Utóbbi esetében hozzáfűzte, reméli, az ott lakók megbecsülik majd az új létesítményt.

 

 

Október elejéig jelentkezhetnek a kivitelezők a Mártírok útja felújítására – emelte ki Cser-Palkovics András. A város polgármestere reméli, még idén meg lehet kötni a szerződést a kivitelezővel és ahogy az időjárás engedi, a felújítás is megkezdődhet. Éppúgy, mint a börgöndi bekötőút esetében.A fehérvári szocialisták már 2010-ben kezdeményezték a korona Fehérvárra hozatalát. így a hiteles másolattal kapcsolatos közadakozást is támogatják. Márton Roland szerint jó lett volna, ha a Királyi Séta projekt megvalósul, mert a milliárdos összegből méltó helyet lehetett volna biztosítani a koronának.


Koncerttel avatták a megújult termet

Felújították a városháza nagytermét, ahol eztán koncertet, konferenciát is rendeznek. Pénteken ünnepélyes külsőségek között adták át a városháza felújított nagytermét, melyet mostantól díszteremnek neveznek. A közgyűlési teremnek, melyet 1938-ban adtak át, lehetőség szerint visszaállították régi formáját, ugyanakkor a 21. század technikai eszközeivel láttak el. A pulpitus alá rejthető színpad révén a díszterem alkalmassá vált koncertek, színpadi produkciók megrendezésére is. Az első koncertet a Hermann László Kamarazenekar adta az átadó ünnepség alkalmával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!