Hírek

2013.07.10. 22:00

Bírság és díj, hogy ne a talajt terheljük

Székesfehérvár - Köbméterenként ezernyolcszáz forintot kell fizetnie annak talajterhelési díj címén, aki nem köt rá az elkészült szennyvízcsatornára. A türelmi idő lejárt.

Házi Péter

Az elkészült szennyvízcsatornára való rákötés türelmi ideje április 30-án lejárt, eddig az időpontig nem kellett a köbméterenként 1800 forintra emelkedett talajterhelési díjat megfizetniük az érintetteknek. A talajterhelési díj adók módjára megfizetendő díjnak számít, ezért a fehérvári adóirodához tartozik ennek beszedése.

Amíg tavaly a 2011-es évre vonatkozóan 578 lakossági és 56 közületi fogyasztót terhelt bevallási kötelezettség a talajterhelési díj ügyében, addig ez 2012-re vonatkozóan 200 magánszemélyre és 25 közületi fogyasztóra csökkent. Bízhatuk benne, hogy a kedvező rákötési tendencia tovább folytatódik, így jövőre még kevesebb fehérvárinak kell ilyen díjat fizetnie - mondta az FMH megkeresésére Déri László, a fehérvári adóiroda vezetője.

A tavaly elkészült szennyvízcsatornára közel ezerhétszáz székesfehérvári lakó már rákötött (Fotó: Nagy Norbert)

A kétszáz magánszemély közül eddig valamivel több mint százan adtak már le a bevallást. Amennyiben az érintettek nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, mulasztási bírság szabható ki, összege legfeljebb 200 ezer forint lehet. Déri László hangsúlyozta, nem a bírságolás a cél, hanem annak ösztönzése, minél többen kössenek rá a csatornára. A talajterhelési díj alapösszege 1200 forint, ehhez jön hozzá a területérzékenységi szorzó, így jön ki Fehérvár esetében az 1800 forint, amely 2012. február 1-jétől érvényes.

Mint Müller Zoltántól, a Fejérvíz Zrt. műszaki ügyfélszolgálati irodavezetőjétől megtudtuk, jelenleg készítik a pontos kimutatást arról, hányan kötöttek rá a pályázat keretében elkészült szennyvízvezetékre. A július 8-ai adatok szerint 1690-en tették meg ezt a városban, ami igen jelentős számnak mondható. Azt is meg kell persze vizsgálni, mi az oka annak, hogy valaki nem köt rá a csatornára. Ilyen ok lehet például, hogy a telken, amelyen vízbekötés van, nincs épület, így természetesen szennyvíz sem keletkezik. Annak sem kell talajterhelési díjat fizetnie, akinek az éves fogyasztása nem haladja meg az öt köbmétert. Mentességet kap az is, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme közös háztartásban élők esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 170 százalékát, egyedülálló esetén pedig a 200 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!